1 Kasım seçim sonuçlarını neler etkiledi?

0
2568

Türkiye 7 Haziran’dan sonra 1 Kasım’da ikinci kez sandığa gitti. 1 Kasım’da ikinci kez sandığa giden seçmenin kararında neler etkili oldu?

Türkiye’de 7 Haziran’da tek partinin iktidar olmayacağı sonucuyla karşı karşıya kaldı ve koalisyon gündeme geldi. Koalisyonun gündeme gelmesinin ardından koalisyon görüşmeleri başladı. Koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasıyla geçici hükümet kuruldu ve seçmene yeniden sandık yolu gözüktü. Koalisyon görüşmeleri, geçici hükümet derken Türkiye bu 5 aylık süreç zarfında pek çok olay yaşadı. 

Türkiye 7 Haziran’dan bu yana neler yaşadı?

7 Haziran seçimlerinden sonra terör olayları ve siyasi belirsizlik arttı. 1 Kasım seçimine kısa bir süre kala ise Ankara’da yaşanan talihsiz saldırı sonrası 102 vatandaşımız hayatını kaybetti. Tüm bu olayların akabinde 1 Kasım günü seçmen kararını verdi. Türkiye’de 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde kesin olmayan sonuçlara göre;  AK Parti  % 49.48 oy oranıyla 317 milletvekili, CHP % 25.31 134, MHP  % 11.90 40, HDP ise  % 10.75  59 milletvekili çıkardı. Anket şirketlerinin bile tahmin edemediği bu sonuç nasıl ortaya çıktı?  Seçmenin kararında neler etkili oldu ve 7 Haziran’dan bu yana partilerin oy oranında nasıl bir değişim yaşandı?

7 Haziran’da AK Parti % 40,87, CHP % 24,95, MHP % 16,29, HDP % 13,12 oranında oy almıştı.

7 Haziran’ı, 1 Kasım’la kıyaslayınca oy oranlarında nasıl bir değişim oldu?

AK Parti bu seçimde vekil sayısını 58, CHP  vekil sayısını iki artırdı MHP ise yüzde 4.3 oranında oy kaybetti. MHP böylelikle 1 Kasım seçiminde en fazla oy kaybeden parti oldu. 7 Haziran seçimlerinde 80 vekil sayısı olan MHP, 1 Kasım’da 39 vekil kaybetti. 7 Haziran seçimiyle karşılaştırınca HDP yüzde 2.4 oranında oyunu düşürse de barajı geçmeyi başardı.

Peki, 1 Kasım seçiminde seçmenin kararında neler etkili oldu?

– Türkiye'de 5 aylık zaman dilimde yaşanan IŞİD ve PKK terörü, seçmende tedirginlik yarattı. Ayrıca HDP’nin PKK’nın neden olduğu eylemlerde güçlü bir duruş sergilememesi seçmeni düşündürdü.

– MHP lideri Devlet Bahçeli’nin 7 Haziran seçimi sonrası sergilediği uzlaşmacı olmayan tavrı,  Bahçeli'nin MHP tabanında oy kaybetmesine neden oldu. Bahçeli’nin kaybettiği çoğu oy ise bu seçimde AK Parti'ye gitti.

– Terör olaylarının seçmende yarattığı tedirginlik istikrar ve güçlü bir iktidarın sorunlarla başa çıkabileceği algısı yarattı. 

– AK Parti’nin yenilenen ekonomi vaatleri seçmene cazip geldi.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.