Bu hafta bu verilere dikkat

0
2457

Küresel piyasalarda bu hafta yoğun veri gündemi hakim. Ancak yurt içi piyasaların izleyeceği en önemli veri, Türkiye mart TÜFE olarak dikkat çekiyor.

Hem yurtiçi hem yurt dışı piyasaların yakından izleyeceği en önemli veri ise Cuma günü açıklanacak olan ABD mart ayı istihdam raporu olacak. Açıklanacak rakamlara ilişkin beklentiler ve değerlendirmeler Ziraat Yatırım tarafından Veri Dürbünü raporunda analiz edildi ve şu görüşlere yer verildi:

''Haftanın kilit olayları Cuma gününe ayarlı:

-Türkiye'de Mart ayı TÜFE enflasyonu, ve

-ABD'de Mart ayı İstihdam Raporu.

Salı günü açıklanacak Türkiye son çeyrek büyüme verisinin ise ikinci planda kalacağını düşünmekteyiz. Zira geçtiğimiz sene %3'ün hemen altında kalabilecek bir büyüme oranı artık piyasada herkes tarafından biliniyor. Ek olarak ilk çeyreğin de çok canlı geçmediğini göz önüne alırsak büyüme verisinin yeni bilgi etkisi düşük görünmekte.

Enflasyon ise önümüzdeki döneme yönelik yol haritamızı çizebileceğimiz, TCMB'nin temkinli duruşunda ne kadar başarılı olduğu ve ne kadarlık yeni hareket alanına sahip olduğunu ortaya çıkaracak. Bu sene enflasyonun düşüş trendini sürdürerek Başkan Başçı'nın "mavi bölge" ifadesiyle belirttiği %7'nin altına iyileşeceğini düşünüyoruz. Öyle görünüyor ki "mavi bölge" tabiri Türkiye'de eksik kalan eşik enfalsyon (treshold inflation) kavramının yerini almakta. Bu da %7'nin altında kalan enflasyon oranlarının büyümeye olumsuz etkilerinin daha sınırlı olması. Mart ayında enflasyonun aylık bazda %0,7 oranında artarak yıllık enflasyonu %7,1 oranına iyileştirdiğini düşünüyoruz.

ABD

TSİ 15:30 Kişisel Gelirler, Şubat (beklenti %0,3 aylık artış, önceki %0,3 aylık artış)

TSİ 15:30 Kişisel Harcamalar, Şubat (beklenti %0,2 artış önceki %0,2 azalış)
TSİ 15:30 Kişisel Çekirdek Harcamalar, Şubat (beklenti: %1,3 yıllık önceki: %1,3 yıllık)
TSİ 17:00 İkinci El Konut Satışları, Şubat (beklenti %0,4 aylık artış önceki %1,7 artış)
TSİ 17:30 Dallas FED İmalat Endeksi, Mart (beklenti: -9,0 önceki: -11,2)

Çarşamba günü beklenmedik şekilde olumsuz gelen yatırım verisi ABD'de ivme kaybının ötesinde momentumun terse dönmek üzere olduğunu gösterdi. Bu verinin ardından artık piyasada faiz artırımı için Ekim ayı fiyatlanıyor. Bu hafta FED konuşmacıları da sakin bir tablo çizdiler. Pazartesi günü açıklanacak deflatör (Kişisel Çekirdek Harcamalar) ABD Doları'ndaki gerilemenin ne kadar daha sürebileceğini gösterecek. Dolar zayıflığı sürmesi durumunda Japon Yeni'nde değer kazancı belirebileceğini düşünüyoruz.

Avro Bölgesi

TSİ 15:00 Almanya TÜFE, Mart (beklenti %0,4 aylık aylık artış önceki %0,9 aylık artış)

TSİ 12:00 Avrupa Komisyonu Güven Endeksleri

Haftaya Almanya enflasyon verisini takip ederek başlayacağız. Şubat ayında Almanya'da enflasyon yıllık bazda nihai %0,1 gerçekleşmişti. Brent petrolün varil fiyatı Mart ayında Şubat ayına göre ortalama %2,8 azalsa da Avro'daki ortalama değer kaybının %4,6 olması dolayısıyla enflasyonun sıfır seviyesinin üzerinde kalmasını beklemekteyiz. Neticede Ocak ayında negatif bölgeye geçen enflasyonun Şubat ayında toparlandığını Mart ayı öncü verisinde de bu görünümünü sürdüreceğini düşünüyoruz.

Avro Bölgesi tarafında ise tüketici güven endeksini izleyeceğiz. Endeks -3,7 değerinde açıklanan geçici veriyle Mart ayında 2007 tarihinden bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştı. İş dünyası ve hizmet sektörü güven endeksleri diğer kalemlere göre biraz zayıf kalsa da genel olarak tüm güven endekslerinde Draghi etkisi hala pozitif. Mart ayında imalat PMI 52,4'e hizmetler PMI ise 55,3'e yükselerek beklentilerin üzerinde açıklanmıştı. Dolayısıyla öncü göstergeler Avro Bölgesi'nde (Yunanistan haricinde) şimdilik Avrupa Merkez Bankası'nı (ECB) memnun edecek seviyede. Bir de kredilerde yavaş da olsa gördüğümüz kıpırdama işaretleri canlanırsa ECB'nin asıl istediği noktaya ulaşması daha da kolaylaşacaktır.''

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.