Bu hafta bu verilere dikkat!

0
2401

Önce TSİ 11:00'de Almanya'da IFO anketi Temmuz ayı için açıklanacak. Mevcut / güncel durumu (coincident) gösteren PMI'lara nazaran IFO, iyi bir öncü gösterge.

 
Türkiye'de İktisadi Yönelim Anketi'ni TCMB TSİ 14:30'da açıklayacak. Kapasite kullanım oranı ve reel sektör güven endeksini öğrenme şansı bulacağız.

Son olarak da TSİ 15:30'da ABD dayanıklı mal siparişleri var.

Bunların arasında en önemsizi dayanıklı mal sipariş verisi. Cuma günü FED'in kendi tahminlerinin kamuoyuna sızdığının açıklanmasına piyasa tepkisiz kaldı. Sızan verilere göre FED'in kendi tahminleri yıl sonuna kadar 25 baz puanlık faiz artışına işaret etmekte. Arttırımın Eylül ya da Aralık ayında olması yön anlamında ne piyasalar ne de ABD Doları için değişime neden olmayacaktır. Mayıs ayındaki gerilemenin ardından Haziran ayında yatırımlar için iyi bir gösterge olan dayanıklı mal siparişlerinin toparlanmış olması bekleniyor (%3,2 aylık artış). Böylece yatırım tarafı ABD  ekonomisindeki güçlenme beklentisiyle uyum sağlayabilir.

IFO anketinde ise beklenti endeksi ve otomotiv endekslerini yakından takip etmek gerekiyor. Bu endeksler Türkiye'deki sınai üretim ile korelasyona sahipler. Sene başında Avrupa Merkez Bankası'nın açıkladığı parasal genişleme programları beklentileri yükseltmiş ardından Yunanistan konusu ve genel anlamda küresel ticaretteki sıkıntılarla beklentiler kısmen geri çekilmişlerdi. Mart ayında ulaşılan 103,9 değerinden 102 değerine geri çekilen endeksin 100 seviyesinin üzerinde istikrar kazanması mümkün. Otomotiv sektörüne yönelik beklentiler de genel endeksteki gibi Mart ayından sonra gerileme gösterdiler. Son üç aylık veriler, geri çekilmenin tamamlanıp yeniden beklentilerin pozitife döneceğine işaret ediyor. Türkiye otomotiv sektörü açısından güçlenen endeks yılın ikinci yarısında Avro Bölgesi kaynaklı dış talebi destekleyebilir.

Türkiye'de araba üreticilerinin açıklamaları Mayıs ayındaki kaybın telafi edileceğine işaret etmekte. Ağustos ayının geleneksel tatil dönemi olduğunu düşünürsek Haziran ve Temmuz aylarında kaybın belirli bir kısmı telafi edilmiş olabilir. Bu nedenle yılın ikinci çeyreğinde yükselen otomotiv sektörü kapasite kullanımı mevcut seviyelerini koruyabilir. Geçen sene sonunda üç aylık hareketli ortalama bazında %70'e kadar gerileyen kapasite kullanımı geçtiğimiz ay %78'e yükselmişti. Bunun genel ekonomideki kapasite kullanımına nasıl yansıdığını göreceğiz. Temmuz ayında kapasite kullanımının %75 oranında istikrarını korumuş olması beklenir.

Beyaz eşya sektörü de Türkiye'de bu sene canlılığını koruyor. Satışlar son üç yılın zirvesinde. Hem otomotiv hem de beyaz eşya (dayanıklı mal) sektörü göz önüne alındığında reel sektör güveni tüketici güvenine göre daha dayanıklı çıkabilir. Cuma günü tartıştığımız yükselen risk priminin etkisini reel sektör daha güçlü karşılıyor olabilir. 101,5 değerine kadar gerileyen endeksin daha fazla gerilememesi beklenir.''

ZİRAAT YATIRIM

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.