Gelişen ülke borsaları düştü

0
2676

Gelişen ülke borsa ve kurları düştü

 
Petroldeki sert düşüş ve Fed'in faiz artırmasının ardından dolardaki güçlenmenin riskli varlıklara talebi azaltacağı endişesiyle gelişmekte olan ülke borsaları dördüncü günde de düşerken para birimleri de rekor düşük seviyeye indi.

Çin'in en büyük offshore petrol ve doğalgaz üreticisi Cnooc %4.9 düşerken Lukoil PJSC OPEC'in petrol üretimini değiştirmeyeceğini açıklamasıyla Rusya Micex Borsası'ndaki düşüşe öncülük etti. Brezilya'da da Petroleo Brasileiro kayıplara öncülük etti. Kolombiya Pezosu dolar karşısında en düşük seviyeye indi.

Fed'in bu ay faiz artırma beklentisi %76'ya yükselerek riskli varlıklara olan talebi azaltırken OPEC'in kararı Rusya ve Suudi Arabistan gibi petrol üreten ülkelerdeki kar beklentilerini kötüleştirdi.

ABD'de Kasım ayında 211 binle tahminlerin üzerinde artan istihdam verisi ekonominin faiz artışına dayanabileceği görüşünü güçlendirdi.

Londra'daki Blackfriars Asset Management'tan Tony Hann petrol üretim kararının petrol boğalarını negatif etkilediğini belirtti ve "Büyüme toparlandıkça petrol fiyatlarının da yükseleceği beklentisi vardı, düşen petrol fiyatları küresel ekonominin mücadeleye devam edeceğini işaret ediyor. 2016 zor bir yıl olacak" dedi.

MSCI, 2011YILINDAN İTİBAREN Kİ EN DÜŞÜK DEĞERE ULAŞTI

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi New York saatiyle 11:44'te %0.6 düşerek 807.36 puan oldu. Endekste böylece düşüş %16'yı bularak 2011'den beri en kötü yıllık performansına yaklaştı.

Panin Asset Management'tan Indra Mawira, çoğu yatırımcının bu ay faiz artışı olasılığının etkilerini sindirmeye çalıştığını belirterek "Bu durum ABD ekonomisinin iyileştiği sinyalini veriyor ancak kimi yatırımcılar kararın ani etkilerini değerlendirmek isteyebilir. Düşen petrol fiyatları da enerji ihracatçılarını olumsuz yönde etkiliyor" dedi.

GELİŞEN PİYASLARIN ONUNDA DEĞER KAYIPLARI YAŞANDI

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'ndeki 10 sanayi grubundan 9 tanesi düştü. Brent petroldeki düşüşle Cnooc hisseleri 8 Ekim'den beri en büyük düşüşü kaydederken Lukoil %3.2 değer kaybıyla 30 Ekim'den beri en sert düşüşü kaydetti.

Körfez Ülkelerinin şirketlerini kapsayan Bloomberg GCC 200 Endeksi %0.7 düşerken Suudi Arabistan ve Dubai'de endekslerin her biri en az %1.3 değer yitirdi. 

GELİŞEN ÜLKE PARA BİRİMLERİ DÜŞTÜ

20 gelişen ülke para birimini izleyen endeks %0.7 değer kaybederek tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi. Kolombiya pezosu %3.2 ile en kötü performansı kaydetti. Meksika pezosu %1.4, Rus rublesi %1.4 değer kaybetti.

Güney Afrika randı %1.2 düşerken Güney Kore wonu da %1 ile Asya para birimlerindeki düşüşe öncülük etti.

Singapur'daki Societe Generale'den Jason Daw, Fed'in gelecek haftaki kararına kadar  gelişen ülke para birimlerinin zayıflama eğilimi olacağını söyledi.

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.