anapara.com

Goldman’dan petrol yorumu

Goldman Sachs Group Inc. petrolün iki çeyrek dönemde varil başına 40 dolardan işlem göreceği yönündeki tahmininin aşırı düşük olabileceği açıklamasında bulundu. Şirketin 2016 yılına sonuna kadar olan petrol görünümü, arzın yükselmeye hazırlanması ile fiyatlarda düşüş eğilimi olduğu yönünde seyrediyor.

Goldman 8 Mart’ta yayımladığı bir raporda, küresel petrol stoklarındaki yükselişlerin hava koşullarından kaynaklanan aksamalar ve beklentilerden güçlü olan talep dolayısıyla duraksadığını belirtti. Goldman fiyatların bu sebeplerden ötürü kısa vadede yukarı yönlü seyredebileceğini ifade etti. Ancak öte yandan Goldman, ABD şirketlerinin bu yılın ilerleyen zamanlarından petrol çıkarma faaliyetlerini ve üretimi artırmayı planladıkları yönünde sinyal verdiklerini belirtti.

Goldman analistleri, “Talep artışının 2015’te ekonomik toparlanmanın ve düşük petrol fiyatlarının etkisiyle güçlü olacağı yönündeki görüşümüzü yineliyoruz. Talebin bu kadar yakın zamanda bu kadar güçlü olmasını beklemiyorduk. Bununla birlikte fiyatların mevcut “forward” eğriye bağlı olarak gerilemesi gerektiği görüşümüzü tekrarlıyoruz” değerlendirmelerinde bulundular.

Brent petrolü bu yıl yüzde 3.6 yükseliş gösterdi. Brent, ABD petrol üretiminin 30 yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaşması ile 2014 yılın yaklaşık yüzde 50 geriledi. Wood Mackenzie Ltd. ve RBC Capital Markets LLC’ye göre ABD’de 3,000’den fazla sondaj makinesi daha askıya alınabilir.

Petrol vadelileri Şubat ayında 8 aydan bu yana ilk kez yükseldi. Goldman’a göre yükselişte, kum fırtınalarının Irak ihracatlarını aksatması, ABD’deki soğuk hava ve Brezilya’daki kıtlığın tüketimi artırması etkili oldu. Goldman, petrol talebinin güçlenen ekonomik büyüme ile bu yıl günlük 1.35 milyon varile genişleyeceği tahmininde bulundu.