İstanbul Finans Merkezi borsayı nasıl etkileyecek

Dünyanın en büyük şehirlerinden olan medeniyetlerin ve imparatorlukların başkenti İstanbul, İstanbul Finans Merkezi hedefiyle küresel finans piyasalarının ana arterlerinden olma yolunda ilerliyor.

0
5543

Londra, New York ve Frankfurt gibi dünyanın en büyük 10 finans merkezi arasına girme vizyonuna sahip olan İstanbul Finans Merkezi ya da İstanbul Uluslararası Finans Merkezi hedefinin Borsa İstanbul’a çok yönlü büyük kazanımlar sağlaması bekleniyor. Peki, İstanbul Finans Merkezi’nin Türkiye’ye ve ‘Borsa İstanbul’a kazanımları neler olacak?

2 milyon dolarlık milli gelir hedefi

İstanbul Finans Merkezi Projesini uygulamaya geçiren hükümet, dev finans projesinin milli gelire 2023’e kadar ciddi katkı sağlamasını hedefliyor. Marjinal faydayı sağlayacak olan ise bu süreçte borsada işlem gören şirket sayısının 1000’e yükseltilmesi. Halen mevcutta borsada 500’e yakın şirketin halka açık olduğu düşünüldüğünde hedeflere ulaşılması dahilinde 2023 için hedeflenen 2 trilyon dolarlık milli gelir hedefinin yakalanması anlamına geliyor ki piyasalar ve yatırımcılar açısından çok büyük kazanımı ifade ediyor.

Borsada işlem gören şirket payların değerinin yükselmesi

İstanbul Finans Merkezi’nin işlerliğini kazanmasıyla birlikte hedeflenen halka arzların gerçekleşmesi kapsamında şirket paylarının piyasa değerinin toplamının 2023’te GSYİH’nın yüzde 80’ine yükseltilmesi amaçlanıyor.

Borsa İstanbul’u dünyanın en büyük borsası arasına girmesi

İstanbul Finans Merkezi projesinin en büyük hedefleri arasında İstanbul’u dünyanın en büyük borsaları olarak görülen New York, Tokyo, Londra ve Frankfurt gibi borsalarla aynı kulvara taşınması. Böylece gerek jeopolitik gerekse gelişen piyasalar içinde coğrafi konumu ile daha etkin olurken dünyanın en büyük on finans piyasası arasında olma hedefine yükselme imkanı bulmuş olacak. Yatırımcı ise risk ve getiri seviyesi farklı yatırım enstrümanlarında işlem yapma fırsatını bulacak. Ayrıca. Borsa İstanbul’un bu proje kapsamında alt yapısının iyileştirilmesi, emir iletim şekli ve süresinin kısaltılması gibi dünya piyasalarına rekabet açısından çok önemli olan avantajlı kriterleri yakalayabilecek.

Küresel rekabette avantaj yakalanması

İstanbul Finans Merkezi projesi kapsamında öncelikle İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın ismi Borsa İstanbul olarak değiştirildi. Bu kapsamda Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası ve de İstanbul Atın Borsası aynı bünyeye alınarak tek bir borsa oluşturulmuş oldu. Böylece küresel rekabetçi ortamda öne çıkabilecek bir borsa yapısı tesis edildi. Türk yatırımcı da aynı piyasada tüm Türk enstrümanlarında işlem yapma avantajına kavuştu.

BİST’in teknolojik alt yapısında üstün teknik özellikler

Borsa İstanbul, dünyanın en büyük borsa gruplarından Nasdaq-OMX ile teknoloji tedarikine dayalı stratejik ortaklık anlaşması imzaladı. Böylece Borsa İstanbul dünyanın en büyük borsalarının sahip olduğu üstün teknolojik altyapıya ve farklı para birimlerinde eş anlı olarak işlem yapılacak entegrasyonu sağlayacak bir alt yapı girişiminde bulundu.

Finansal ürün ve hizmet çeşitliliğinin artması

İFM’nin Borsa İstanbul’a diğer en büyük katkısı ise finansal ürün ve hizmet çeşitliliğinin artırılması olacaktır. Borsa İstanbul’da işlem görecek hisse senetlerin artırılması dışına İslami finans ürünlerinin de işlem göreceği eylem planına geçildi. İlk olarak Borsa İstanbul yerleşkesinde Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi faaliyete geçirildi. Böylece dünyanın en büyük islami finans merkezleri alanında ilk ofis açılmış oldu. Borsa İstanbul, yeni piyasalar ve ürünler geliştirmek için çalışmalarını ise tüm hızıyla sürdürüyor.

Rakamlarla İstanbul Finans Merkezi

İstanbul’un Ataşehir ilçesinde inşa edilen İstanbul Uluslararası Finans Merkezi yaklaşık 2 milyon 500 bin metrekare inşaat alanına sahip olacak.
İstanbul Finans Merkezi’nde (İFM) 560 bin metrekare ofis, 60 bin metrekare rezidans, 70 bin metrekare otel, 90 bin metrekare alışveriş merkezi ve 2 bin kişi kapasiteli bir kültür ve kongre merkezi olacak.

30 bin kişiye istihdam sağlaması planlanıyor

Finans sektörünün kalbi olması planlanan İFM’nin günün 24 saati yaşayan bir yer olacak.

İstanbul Finans Merkezi Projesinin tarihçesi

14 Mart 2009 tarihinde Anadolu Otoyolu’nun kuzeyinde yer alan konut alanının finans merkezi olarak planlanmasına ilişkin karar çıkarıldı.

2 Ekim 2009  tarihinde İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Stratejisi ve Eylem Planı adı verilen karar Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Mayıs 2010’da Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, ilgili yürütmeyi durdurma kararını aldırdı.

TOKİ ise mahkeme kararı ardından yeni bir plan devreye aldı. Roje kapsamında start verildi.

Anadolu mimarisi hakim olacak

Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin etkilerinin gözlemlendiği İstanbul Finans Merkezi, Ataşehir’de E5 ile TEM otoyollarının kesiştiği alanda yer alacak. Dört ana bölümden oluşması planlanan projede ana hatları şu şekilde olacak.

Birinci ana bölge; Bu bölgede özel kurumlara ve denetim kuruluşlarına ait binalar yer alacaklar.

İkinci ana bölge; Bu bölgede banka ve finans merkezlerine ait binalar yer alacaklar:

Üçüncü ana bölge; Bu bölgede kongre ve kültür merkezleri, oteller ve konut yapıları yer alacaklar. Şubat 2012’de kamuoyuna yapılan açıklamaya göre bu bölümde 90 bin meterekarelik bir alışveriş merkezi, 70 bin metrekarelik bir otel, 60 bin metrekarelik rezidans birimleri ve 2 bin kişi kapasiteli bir kültür ve kongre merkezi yer alacak.

Dördüncü ana bölge; Bu bölgede destek ve hizmet birimleri yani okul, polis karakolu, camii, itfaiye binası gibi yapılar yer alacaklar.

İFM ne zaman bitecek?

İFM’nin altyapı çalışmalarının büyük kısmı ise tamamlanmış durumda Projenin ilk final tarihi ise 2018, 2020 yılına kadar da etaplar halinde bitirilmesi planlanıyor

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.