anapara.com

İşte seçime piyasaların ilk tepkisi

Yunansitan'da hafta sonunda yapılan erken genel seçimleri mali yardım ve tasarruf önlemlerine karşı çıkan Syriza partisinin kazanmasının ardından Yunanistan'ın uluslararası kreditörleriyle pazarlığa başlayacağı endişeleri euronun dolar karşısında 11 yılın en düşük seviyesine gerilemesine yol açtı.

Euro, dolar karşısında 1,1170 seviyesinden işlem görüyor. Euro, geçen hafta dolar karşısında 1.1098 ile 2003 Eylül'den bu yana görülmemiş düzeye gerilerken, döviz işlemcileri kısa vadede parlamentodaki sandalyelerin yüzde 36.3'ünü alan Syriza'nın yüzde 50'nin üzerinde bir destek sağlayıp sağlayamayacağını izleyecek.

Parlamentoda salt çoğunluğu sağlayacak bir hükümet kurulması Yunanistan'ın kreditörleri olan AB ve IMF ile daha sıkı bir pazarlığa girmesine yol açabilir. Bankaların yayımladığı araştırma notlarına göre Syriza yüzde 50'nin üzerinde destek sağlayabilirse Asya piyasalarında euroda görülen satışlar artabilir ve opsiyon bariyerinin bulunduğu 1.10 dolar düzeyi test edilebilir.

Analistler ise seçimin euroya etkisinin uzun vadede daha incelikli bir etkisinin olacağını, Syriza partisinin eninde sonunda Avrupa Birliği ve diğer kreditörler ile eş güdüm içinde çalışmak zorunda kalacağını tahmin ediyorlar