Kredi kartı devri kapanıyor

0
2955

Garanti Bankası’nın ortağı İspanyol BBVA’nın Küresel Ödeme Sistemlerinden Sorumlu Başkanı Mehmet Sezgin, 5 yıl içerisinde bankacılık sektöründe yaşanacak değişimlere paralel olarak kredi kartlarının son bulacağını söyledi.

KREDİ KARTLARININ YERİNE NE GEÇECEK ?

Konuyla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde basına bir açıklama yapan,Garanti Bankası’nın sahibi İspanyol BBVA’nın global ödeme sistemlerinden sorumlu başkanı olan Mehmet Sezgin, özellikle temassız ödeme noktalarının gelişmesi ve kredi kartlarının da cep telefonlarına bir uygulama olarak girmesi sonucunda plastik kartlara olan ihtiyacın 2018’de ortadan kalkacağını söyledi. Ancak Garanti Ödeme Sistemleri Genel Müdürü ve Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Onur Genç, plastik kartın ortadan kalkacak olmasına rağmen kart kullanıcıların ortalama kişi başına taksit maliyetinin 50 lira olduğunu ve bonus ile diğer harcamalar da dikkate alındığında alınan ücretin ortadan kalkamayacağını belirtti.

“Akıllı telefon ve cihaz kullanımının yaygınlaşması ve NFC (temassız) teknolojileri ile birlikte plastik kartlar mobil ödeme uygulamaları içinde yer alan sanal kartlara dönüşecekler. Cep telefonumuzla sadece POS terminaline dokunarak temassız ödeme yapacağız” dedi.

Mehmet Sezgin; “Bu süreç giderek istisna olmaktan çıkıp kural haline gelecek. ‘Kartımı almadım, kartım kırıldı kartımı kaybettim’ gibi şikâyetler geçmişte kalacak. Dijital cüzdanları, ATM gibi banka sunucuları ile devamlı bağlantıda olan büyük ekranlı plastik kartlar olarak düşünün. Akıllı telefonlarda uygulama-içi ödemeler de katlanarak artacak. Dijital cüzdanlar birbirleri ile konuşacak ve yeni kart /kart hamili doğrulama yöntemleri ile ödemeler güvenli bir şekilde gerçekleşecek” dedi.
Teknolojinin geldiği son aşama ile dünya ödeme sistemleri tarihinde chip&PIN’e geçişten sonraki en büyük devrimin eşiğine gelindiğini söyleyen Sezgin, “Bu devrimin önemli bir kısmı bankacılık dışı, sektörü dönüştürücü özelliği olan şirketlerden kaynaklanıyor. ApplePay’in lansmanı ile birlikte cüzdan uygulamaları çok daha popüler hale gelmeye başladı” diye konuştu.

TEMASSIZ ARTACAK

Tüketicilerin istedikleri alışveriş deneyimini hiçbir özel çaba harcamadan gerçekleştireceklerini belirten Sezgin, plastik kartın 5 yıl içinde nasıl yok olacağını şöyle anlattı:
“Temassız teknolojisi sayesinde, bu uygulamaların fiziksel POS terminallerinde de kullanılma oranı gittikçe artacak. Bu aşamaları Ekim 2015’te sonlanacak ve halen sürmekte olan ABD’deki çipe geçiş (EMV standardında) süreci de destekleyecek. Tüm dünyada hızla yaygınlaşan EMV standartlarında en önemli aşamalardan biri de ABD’nin çipe geçişini tamamlamasıydı. Önümüzdeki yıllarda bu geçişin tamamlanması ile birlikte dünyada EMV olmayan POS veya kart kalmayacağını öngörüyoruz.
BKM de dahil olmak üzere ödeme sistemi şirketleri özellikle temassız ödeme kabulünün yaygınlaştırılması amacı ile tüm POS terminallerinin temassıza dönüşmesi için zorunlu tarihler belirledi. Türkiye de dahil tüm Avrupa’da 2015’ten 2020’ye kadarki süre içerisinde tüm POS terminalleri temassız hale gelecek. Aynı dönemde, POS terminalleri dışında farklı cihazların da ödeme kabulünde kullanımında büyük artış göreceğiz.”

TÜRKİYE NEREDE DURUYOR?

“Türkiye, sektördeki inovatif konumunu 2006’dan itibaren sürekli artan hukuki düzenlemelere ve dramatik olarak düşen karlılık seviyelerine rağmen korumaya çalışıyor. Bankalarımız dünyada kendi alanında bir ilk olan BKM Express uygulaması sayesinde, e-ticarette güvenli ve kolay alışveriş yapmanın ve kişiler arası para transferinin önünü açtı. Avrupa’daki en fazla temassız karta sahip pazarlardan biri olarak temassız ödemelerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması  konusunda çalışmalar yoğun şekilde devam ediyor. Akıllı cihaz/telefon sayılarının artması ile birlikte, ödeme uygulamalarının, cüzdanların çok daha fazla hayatımıza girdiği bir dönem göreceğiz.
Bu uygulamalar NFC teknolojisi sayesinde fiziksel POS terminallerinde de kullanılmaya çok yakın bir zamanda başlayacak. Bunun için 2 milyon POS terminalinin değiştirilmesi ile sonuçlanacak ve yine bir hukuki düzenlemeyle hayatımıza giren  ÖKC’lerin (Ödeme Kaydedici Cihaz) de temassız ödemeleri desteklemesi çok önemli.

Milyonlarca vatandaşımızı bankacılıkla tanıştıran ve devletin kayıt dışı ekonomi ile mücadelesini destekleyen ödeme sistemlerinin yeniden atağa kalkabilmesi için hukuki düzenlemelerin finansal erişim, inovasyon, seçim hakkı ve farklı ürünleri destekleyecek şekilde gözden geçirilmesinin faydalı olacağına inanıyoruz.”

POS MAKİNALARI TEMASSIZ OLACAK

Temassız ödeme sistemlerindeki son gelişmelere de değinen Sezgin; Temassız ödemeler uzun zamandır hayatımızda olmasına rağmen, ApplePay’in lansmanı ile birlikte daha fazla kullanıcının dikkatini çekmeye başladı. Ayrıca Visa, Mastercard, American Express gibi global ödeme sistemleri şirketleri de Google, Apple gibi teknoloji odakları ile birlikte bu konudaki yeni standartları ve teknolojileri de hızla hayata geçiriyorlar. BKM de dahil olmak üzere ödeme sistemi şirketleri özellikle temassız ödeme kabulünün yaygınlaştırılması amacı ile tüm POS terminallerinin temassıza dönüşmesi için zorunlu tarihler belirledi. Türkiye de dahil tüm Avrupa’da 2015’ten 2020’ye kadarki süre içerisinde tüm POS terminalleri temassız hale gelecek. Aynı dönemde, POS terminalleri dışında farklı cihazların da ödeme kabulünde kullanımında büyük artış göreceğiz” dedi.
 

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.