anapara.com

Piyasalarda kritik hava

Asya hisse senetleri, bu haftaki Fed'in faiz kararına ilişkin kaygının artması ile birlikte, eylül ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Petrol geri çekildi ve yuan dört yılın en düşük seviyesine indi.

Nikkei 225 Endeksi, Asya hisse sentelerinin küresel hisse senetlerinin 28 Eylül'den bu yana en güçlü kaybını yaşadığı Cuma günkü düşüşünü daha da genişletmesi ile birlikte yüzde 2.3 gerilerken, Asya hisselerinin gösterge endeksi 10 haftanın en düşük seviyesine doğru hareket etti. Yuan, Çin'in para biriminin değerini ölçmek için yeni bir sepet belirlemesinin ardından zayıfladı. Güney Afrika randı, Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın fazla tanınmayan bir milletvekilini maliye bakanı olarak atamaktan geri adım atmasının ardından son yedi yılın en hızlı kazancını gerçekleştirdi.

Sydney'de Perpetual Ltd. yatırım strateji müdürü Matthews Sherwood, "Piyasada şu anda bekleyişler oldukça zayıf," dedi ve "Fed'in dokuz yıl sonra yapacağı ilk faiz artırımına yaklaşıyoruz ve emtia grubunda fiyatların düşmeye devam ettiği bir dönemdeyiz. ABD yeterince sağlam görünüyor, ancak halen tarihinin en zayıf büyümesini yaşıyor ve tüm bu baskıların etkilerini gelişen piyasalarda görüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Fed'in 16 Aralık'taki toplantısında faiz artırımına gitmesinin beklenmesi ile birlikte, yatırımcılar, ABD çöp tahvillerinden (yatırım yapılamaz nota sahip tahvil) gelişen piyasa hisse sentlerine, riskli varlıklara ilişkin yatırımlarını azaltıyor. Çin'in haftasonu açıklanan ekonomik verileri beklenenden daha iyi çıktı ve bu durum, Fed'in 2006'dan bu yana borçlanma maliyetlerinde yapacağı ilk artışın önündeki potansiyel bir engelin kalkmasını sağladı.

ABD kredi piyasalarındaki stres Cuma günü, New York merkezli 1.3 milyar dolar büyüklüğündeki bir hedge fon olan Stone Lion Capital Partners'ın, daha fazla sayıda yatırımcının paralarını talep etmeleri ile birlikte, 400 milyon dolar tutarında yüksek faizli fonun geri ödemesini askya aldığını açıklamsının ardından ardından yoğunlaştı. Bu hareket, Third Avenue Management'ın 788 milyon dolarlık kredi yatırım fonunu likide etteiğini ve yatırımcılara ödemeleri erteledği, böylelikle menkul kıymetlerin çok düşük fiyatlardan satılmasından kaçınabileceğini açıklamasının ardından geldi.

Japonya'da büyük imalatçıların Tankan beklenti göstergesi ekonomistlerin beklentilerinden daha iyi çıktı. Öte yandan, bugün Japonya ve Avrupa'da sanayi üretimi verileri açıklanacak. Hindistan ise toptan eşya ve tüketici fiyatları verilerini açıklayacak.