anapara.com

Piyasalarda neler oluyor?

Asya hisseleri, petroldeki düşüş ve beklentilerden zayıf gelen Çin’in imalat PMI’ı verisinin küresel ekonominin yavaşlayabileceği endişelerini artırmasının ardından bölgesel gösterge endeksin iki ayın en düşüğüne gerilemesi ile değer kaybediyor. Rusya rublesi, faiz oranlarının 1998’den bu yana en yüksek oranda artırılması sonrasında yükseliş gösterdi. Endonezya rupisi düşüş kaydetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile yüzde 0.7 gerileyerek düşüşü 2. güne taşıdı. Hong Kong’da işlem gören Çin hisseleri, yüzde 0.5 değer kaybetti. Standard & Poor’s 500 endeks vadelileri, yüzde 0.6 düşmesinin ardından yüzde 0.2 artış gösterdi. Petrol New York’ta yüzde 0.5 gerileme ile düşüşü 5. güne taşıyor. Bloomberg’in derlediği verilere göre ruble dolar karşısında yüzde 8.2 artış gösterdi.

Enerji şirketleri, artan petrol üretimi ve ABD’de dışındaki ülkelerde büyümenin yavaşlaması ile talebin zayıflamasının ardından küresel hisse senetlerindeki düşüşlere öncülük ediyor. ABD Merkez Bankası (Fed), iki gün sürecek para politikası toplantısına yarın başlayacak. HSBC Holdings Plc ve Markit Economics tarafından Çin için hazırlanan öncü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) daralma sinyali verdi. Rusya Merkez Bankası, gösterge faiz oranını 6.5 yüzde puan artırdı. Dünyanın en büyük enerji ihracatçısı Rusya resesyona yaklaşırken, ruble rekor düşük seviyelerde seyrediyor.

Seul’daki Hyundai Futures Corp. emtia analistlerinden Will Yun, “Çin PMI’ının 50 seviyesinin altına gerilemesi kötü ve daha kötülerin geleceği sinyali veriyor. Bu durum Çin hükümetinin teşvik kullanmasına daha fazla sebep sağlıyor” dedi.