anapara.com

Piyasalarda şimdi de Japonya etkisi

Endonezya rupisi yükseliş gösteriyor. Japonya hisseleri, Başbakan Shinzo Abe’nin seçime gitmeye, vergi artırımını ertelemeye ve teşviki artırmaya hazırlanması ile değer kazanıyor.

Hang Seng China Enterprises Endeksi, konut fiyatlarının geçtiğimiz ay 70 şehirden 69’unda gerileme göstermesinin ardından Tokyo saat ile 13:37’de yüzde 1 düştü. Topix endeksi, dün 2 Ekim’den bu yana en sert gerilemeyi kaydetmesinin ardından yüzde 1.6 yükseliş sağladı ve 10 yıl vadeli devlet tahvilleri üç buçuk baz puan artış gösterdi. Standard & Poor’s 500 endeks vadelileri yüzde 0.1 geriledi. Rupi, Endonezya başkanının akaryakıt fiyatlarını yükseltmesinin ardından yüzde 0.4 güçlendi. Petrol New York’ta yüzde 0.4 düşüş gösterdi.

Konu ile ilgili bilgi sahibi kişilere göre Abe, 14 Aralık’ta Japonya’yı seçime göndermesi öncesinde yeni teşvik önlemleri açıklamaya ve satış vergisi artırımında erteleme gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Japonya Merkez Bankası (BOJ), ülkenin resesyona girdiğini gösteren dünkü verinin ardından bu gün iki gün sürecek bir toplantıya başlayacak.

First NZ Capital Ltd. ekonomi ve strateji direktörü Chris Green, “ABD dışında küresel ekonomide kırılganlık olduğu görülüyor. Japonya ekonomisinin reaksiyonu göz önüne alındığında satış vergisinde artışı gitmek için uygun bir zamanda olunmadığı anlaşılıyor” dedi.