Seçim öncesi borsa ve dolar ne olur?

0
2960

Vatan Gazetesi yazarı Ali Ağaoğlu konuyu köşesine taşıdı. İşte o yazı:

Tek parti iktidarı devam etse de Borsa’da düzeltme kaçınılmaz. Düzeltme 80 binin hemen altına kadar olabilir. Koalisyon ihtimalinde ise 73 bin 500 puana kadar geri gelebiliriz. Dolar/TL’de ise 2.54’ün altı çok zor. Hatta Türk Lirası’nın değerlenme sürecinin sonuna geldiğimizi söyleyebiliriz

DOLAR GRAFİĞİNİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

Piyasalar açısından seçim sonuçlarına göre pozisyonların ayarlanması için son iki haftaya girdik! 7 Haziran’daki seçim öncesinde 10 iş günü kaldı! Farklı kamuoyu yoklamaları yayınlandı, farklı tahminler var. ‘Seçime nasıl hazırlanmalı’  sorusunun yanıtı için önce dünyada neler olup bittiğine bir göz atalım.

ENDEKSİN TEKNİK YORUMU İÇİN TIKLAYIN

Geçtiğimiz haftanın ortasında 20 Mayıs’ta ABD borsaları tarihi zirvelerini gördü. Cuma günü ABD’de Nisan ayı enflasyon verileri açıklandı. Tüketici enflasyonu aylık beklentiye paralel gelirken, yıllık bazda yüzde 1.7’lik beklentiye karşın, 1.8 olarak açıklandı. Yıllık bazda 0.2 beklenen çekirdek enflasyon 0.3 açıklandı. Yine Cuma günü Fed başkanı Yellen bir konuşma yaptı. Çok şey söylemedi ancak akıllarda kalacak en önemli nokta; faiz artışının bu yıl içinde olacağı ancak faizlerin “normal seviyesine” ulaşmasının birkaç yıldan fazla zaman alacağını  söylemesiydi.

Piyasaları faiz artışına hazırlamanın bu kadar uzun süreceğini, daha doğrusu Fed’in piyasalara bu denli “teslim olabileceğini”  mesleğe başladığım ilk yıllarda söyleseler “asla”, bundan 10 yıl önce söyleseler de “pek” inanmazdım.

Halen daha önümüzdeki ayın 16-17’sindeki toplantıda 15 baz puanlık bir artış bekliyor olsam da piyasalar artık Eylül ayını “kerterizlemiş” durumdalar . ABD borsalarının yeni rekorlarının arkasında da bu beklenti var!

Eğer piyasaların bu beklentisi gerçekleşecek olur ise Haziran ayına bir de “Fed faktörü” dahil olmayacak, içeride daha çok seçim sonuçlarının yaratacağı oynaklıkla uğraşacağız demektir. İkisi bir araya gelseydi, içinden çıkılması zor bir “kusursuz fırtına” ile uğraşmak zorunda kalabilirdik.

ABD verisi Euro'yu üzdü!

Beklentilerin çok az üzerinde de gelse ABD enflasyon verileri; ABD borsalarını “vurmasa” da euro/dolar paritesini kritik 1.1050 seviyesinin altına  indirdi! 1.1475-1.1525 seviyesinin aşılmasının zor olduğuna değinmiştim, euro dolar karşısında 1.1467’den döndü. Haftalık kapanış bazında da 1.1050’nin altında kapanınca (Kapanış: 1.1012) bu hafta için ilk aşamada 1.0945 ve ardından da 1.0850 seviyelerinin  test edilme olasılığı arttı!

Sadece Fed verileri değil tabii ki, Komşu’nun 20 Temmuz’a kadar IMF ve ECB’ye 6.5 milyar euro ödemesi  gerekmesine rağmen AB ile görüşmelerinin uzuyor olması da euroyu vuran bir başka önemli faktör!

Merkel ay sonuna kadar (yani bu hafta sonuna kadar) bu soruna bir çözüm bulunması gerektiğini söylerken, bu hafta yapılacak gelişmiş ülkeler maliye bakanları toplantısının gayrı resmi gündemini doğal olarak Yunanistan’ın “borç krizi” oluşturacak. 774 milyon euroluk ödemesini yine IMF kaynaklarından karşılayan ancak kısa zamanda bunu da geri ödemesi gereken Komşu’nun, 5 Haziran’daki 310 milyonluk yeni IMF ödemesinden önce bir anlaşmaya varması gerekecek!

TL’deki değerlenmenin sonu gelmiş olabilir

Euro/dolar paritesindeki oynaklık; kaçınılmaz bir şekilde; dolar/TL kurundaki hareketliliği artıracak. Mayıs ayının ilk haftasından bu yana dolar/TL kurlarında yaşanan düşüşün sonlarına gelmiş olabiliriz . Bu ve önümüzdeki hafta içinde yeniden 2.5650 ve hatta arızi olarak 2.5450 seviyeleri denense bile, paritedeki hareketlerin de etkisiyle bu denemeler “cılız” kalacaktır.

Görünün o ki 2.5650 seviyeleri önemli bir “destek” haline geldi ! Bu seviyelerin yeniden test edilip aşağı kırılamaması durumunda dolar/TL kurunda 2.6350-2.6450 seviyelerinin seçim öncesinde yeniden test edilme  olasılığı artacaktır!

Belirttiğim düşük seviyelere gelinmesi durumunda seçim sonrasındaki olası oynaklık artışını göz önünde bulunduran firmaların; seçim sonrası için bu seviyelerden risklerini azaltmalarında (hedge etmelerinde) bence fayda var!

Sonuçlarının “çoklu alternatif” yaratacağı bir seçime 2 hafta kaldı! Hedge işlemleri sakin havalarda yapılır, fırtınalı denizlerden korunmak için. Önümüzdeki iki hafta da son “sakin denizler” olabilir!

Tek parti iktidarı da çıksa Borsa’da düzeltme olur

Son iki aydaki gelişmeler ve seçime iki hafta kalana kadarki döneme bakıldığında piyasalar, halen daha seçimden “tek parti iktidarının” çıkacağını fiyatlıyor. Ancak son açıklanan kamuoyu anketleri farklı rakamları ortaya koyuyor ve bakıldığında 2002 yılından bu yana yaşanan yerel/genel seçim ve referandumlardan farklı olarak sonucunun kestirilmesinin güç olduğu bir seçime gidiyoruz. Naçizane beklentim seçim sonrasında sonuçlar her ne olursa olsun piyasalarımızda oynaklığın artacağı  yönünde.

Özellikle Borsa İstanbul tarafında önemli bir “düzeltmenin” geleceğini  tahmin ediyorum. Bunu daha önceki haftalarda yazmış, seçim sonrasında 2011 seçimlerinin ertesindeki benzer bir düzeltme/düşüş  olacağına değinmiştim. BIST 100 endeksinde; tek parti iktidarı durumunda düzeltme 79,250-80,250  bandına kadar devam edebilir.

Ancak bir koalisyon ve hatta “erken seçim” olasılığının  ortaya çıkması durumunda düzeltme/düşüşün 73,500 seviyelerine kadar  dahi devam etme olasılığı hiç de az değil!

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.