anapara.com

Soru net: Bu seviyelerden altın alınır mı?

2 bin dolar seviyesine kadar yaşanan yükselişin ardından hızla gerilemeye başlayan ve bin 200 dolar seviyesine kadar düşüş kaydeden altın için olumsuz senaryolar yazılmaya devam ediyor.
Altın tutkunları için perdede 90'ların sonlarından bazı sahneler var. Uzmanların görüşü altında depresif bir şeyler olacağı yönünde.

ÇEYREK ALTIN NE KADAR? 

Altın yılı şu anda olduğu seviyede kapatırsa, 1997 yılından bu yana ilk defa arka arkaya yıllık kayıp yaşamış olacak. Değerli metal şu anda neredeyse yılbaşından bu yana yüzde 4 düşmüş durumda. Değerlenen dolar ve enflasyon eksikliği altını zorladı. Bu kadar olumsuz faktör varken külçe satın almak akıllıca olabilir mi?

GRAM ALTIN NE KADAR?

Chantico Global'in kurucusu Gina Sanchez, CNBC’ye yaptığı açıklamada altında aşağı yönlü hareketin devam edeceğini öngördüğünü söyledi. Sanchez, güçlü bir dolar, ekonomik iyimserlik ve yükselen faiz oranlarının altının fiyatını düşüreceğini belirtti ve Çin’deki enflasyon oranı ile Avrupa'daki deflasyon potansiyelinin de “ucuz altın”a yol olacağını ekledi. Sanchez; "Bu şeylerin hiçbiri altın desteklemiyor. Reel piyasada bazı bazı sıkılaştırıcı önlemler alabilirsiniz ama bu finansal piyasalardaki çıkışlarla mücadele etmek için yeterli değil" dedi.

Oppenheimer & Co Teknik Analiz Bölümü Başkanı Ari Wald; “Mevcut trendin devam edeceğini öngörüyoruz. Altın fiyatlarının daha düşük olacağı projeksiyonlarına göre hareket ediyoruz” dedi ve altın konusunda oldukça karamsar olduklarını ekledi.

Altın ons başına bin 200 dolar civarında destek seviyede seyretti. Fiyatların destek seviyenin altına düşebileceği konuşuluyor.

Wald "Bin 200 doları direnç seviyesi olarak görüyoruz ve buna 2012 yılında başlayan çok uzun vadeli düşüş trendinin yeniden başlaması diyoruz. Altın stabilize olabilir, bunun yanında bin dolara kadar aşağı yönlü risk görüyoruz” dedi.

Wald, bin dolar seviyesinin yuvarlak bir rakam olarak rastgele söylenmediğini, teknik açıdan anlamlı olduğunu çünkü 2007 ve 2009 yılları arasındaki kötü zamanlardaki güçlü direnç seviyesi olduğunu kaydetti.

Wald en kötü senaryonun altının stabilize olmaması ve düşüşün devam etmesi olduğunu söyledi…