Yeni bir iş kuranların karşılaşacakları prosedürler nedir?

Artık kendi işinizin patronu olmaya karar verdiniz ve hangi prosedürlerle karşılaşacağınızı bilmiyor musunuz? İşte karşılaşacağınız prosedürler…

0
4594

Pazar araştırmanızı yaptınız, sektörü incelediniz, sermayenizi hazırladınız, yeni bir iş kurmak için karşınızda sadece prosedürler kaldı. İlk başta bürokrasi ile uğraşmak size korkutucu gelse de, neyi nasıl yapabileceğinizi bilmek size önemli bir avantaj sağlayacağını unutmayın.

 

Bu noktada önce nasıl bir şirket kurmanız gerektiğine karar vermelisiniz. Örneğin limited mi yoksa şahıs şirketi mi sizin için daha avantajlı bunun kararını vermelisiniz.

Şahıs şirketi kurmak için yapılması gerekenler

Şahıs şirketi açmaya karar verirseniz, imzanızı tescil eden beyanname, imza sirküsü, muhtarktan onaylı ikametgah gibi belgeleri tamamladıktan sonra şirket tescilinin yapılabilmesi ve vergi hesap numarası alınması için vergi dairesine başvurulur.

Şirketinizde bulunması gereken vergi levhası, fatura, irsaliye, gelir ve gider pusulaları ile beraber perakende satış yapacaksanız ihtiyacınız olan yazarkasa levhasını anlaşmalı matbaalardan gerekli belgeleri teslim ederek bastırabilirsiniz.

Bu işlemlerle beraber, Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi Müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurarak Sicil Gazetesinde şirketinizin kurulduğunu ilan etmelisiniz. Ve mutlaka faaliyet gösterdiğiniz alanın odasına başvurmalısınız.

Bunların ardından belediyeye işyeri açma ve çalışma ruhsatı almak için gerekli belgelerle başvurmalısınız. Son olarak da, SSK ve Bağ-Kur’a işyerinizi açtığınız bildirmelisiniz.

Yeni iş kuracaklar için 6 öneri için tıklayın!

Limited şirket kurmak için yapılması gerekenler

En az iki ortak ve 10 bin lira sermaye ile kurulabilen limited şirketlerin kurulum prosedürleri şahıs şirketlerinden oldukça farklıdır. İlk önce ortaklar arasında limited şirket ana sözleşmesini hazırlamanız gereklidir. Bu sözleşmeyi notere tasdik ettirdikten sonra, belirlenen şirket müdürü, Ticaret Odası’na kuruluş öncesi imza beyannamesi sunar.

Bu işlemlerin ardından, ana sözleşmede belirtilen sermayenin minimum dörtte biri herhangi bir bankaya sermaye taahhüdü olarak yatırılır ve bankadan odaya verilmek üzere banka mektubu alınır. Her ne kadar dikkat edilse de, banka mektubunda her ortağın yatırdığı sermaye tutarının ayrı ayrı gösterilmesi gerekli olduğunu aklınızdan çıkarmamanız, prosedürleri daha hızlı halletmeniz açısından iyi olacaktır.

Ana sözleşmenizin noterden onaylı bir sureti ve bir dilekçe ile bağlı bulunduğunuz vergi dairesine başvurarak geçici vergi numaranızı almalısınız. Ve muhasebe işlemleri için vekaletname çıkarmalısınız. Bunların ardından belediyeye işyeri açma ve çalışma ruhsatı almak için gerekli belgelerle başvurmalısınız. Ayrıca, SSK ve Bağ-Kur’a işyerinizi açtığınız bildirmelisiniz.

is-gorusmesi

İhtiyaç duyduğunuz vergi levhası, fatura, irsaliye, gelir ve gider pusulaları ile beraber perakende satış yapacaksanız ihtiyacınız olan yazarkasa levhasını anlaşmalı matbaalardan gerekli belgeleri teslim ederek bastırabilirsiniz.

Son olarak, vergi dairesinin belirttiğiniz adreste, yapılacak yoklamanın ardından şirketinizin kuruluş aşaması tamamlanmış olur.

Tüm bu işlemler gözünüzü korkutmuş olabilir ama, şahıs şirketleri için bu işlemler bir günde, limited şirketlerde ise 1 haftada halledilebilir.

E-ticarette yatırımcıları bekleyen yeni fırsatlar için tıklayın!

Şirket kurmanın bedeli nedir?

Şahıs şirketini kurmanın maliyeti 600 ila 800 lira arasındayken, limited şirket kurmanın maliyeti 2.600 ila 5.000 lira arasında değişmektedir. Bununla beraber ister şahıs ister limited olsun kuruluş aşamasından sonra her ay Bağ-Kur’a minimum 440 lira ödeme yapmalı ve muhasebe işlemlerinizi yürütmesi için muhasebeciye bir ücret ödemeniz gerekiyor. Şahıs şirketlerinde bu ücret 80 ila 120 lira arasında, limited şirketlerde ücret 250 ila 2.000 lira arasında değişiyor.

Tabii ki kayıt yaptırdığınız odaya da belirlenen aidatı ödeneniz gerekli

Bütün bunlar sizi korkutmasın, unutmayın ki dikensiz gül olmaz…

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.