anapara.com

‘110 seviyesindeki yen toparlanmaya zarar vermez’

Japonya'nın eski maliye bakan yardımcısı Eisuke Sakakibara, küresel ekonomiye yönelik şüphelerin yeni güçlendirdiğini, ancak yenin muhtemelen Japon ihracatçılara zarar verecek denli yükselmeyeceğini söyledi.

Bay Yen olarak da bilinen ve 1997 ile 1999 arasındaki dönemde döviz politikasını belirleyen Sakakibara, "Yen'in dolar karşısında, güvenli liman alımlarından dolayı, yılın ikinci yarısında 110 ile 115 aralığına çıkma ihtimali yüksek," dedi. Yen geçen hafta, Çin'de büyümenin teklemesi ile birlikte küresel piyasalardaki kargaşa ortamında, Ağustos ayından bu yana ilk kez 116.51 seviyesine kadar çıktı.

Halen Tokyo'da Aoyama Gaukin Üniversitesi'nde profesör olan 74 yaşındaki Sakakibara, "Genel olarak küresel ekonomide belirsizlik olduğu zaman, yen gibi güvenli para birimleri alışlarla karşılaşıyor ve yenin bu seviyelerden yükselmesi için iyi bir şansı var," dedi ve "Yen 100 seviyesini kırmadığı sürece, bir sorun olmayacak. Eğer 105 ya da 110'da ise, Japon ihracatçıların yüksek rekabetçiliği halen devam eder" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Shinzo Abe'nin on yıllardır süren deflasyonu sonlandırmak amacıyla ugulamaya koyduğu teşvik programı,2012 yılı sonunda  dolar karşısında 80 seviyesi civarında bulunan yeni geçen yıl 2002'den bu yana en yüksek seviye olan 125.86'ya itti. Bu yıl, Japonya hisse senetlerinin tarihinin en kötü yıl başlangıcını yapması ile birlikte, önemli para birimlerinin tümü karşısında değer kazandı ve bu durum, JPMorgan Chase & Co.'nun ilave teşvik tahminini Kasım ayından Nisan'a çekmesine neden olurken, HSBC Holdings Plc müdahale riskinin artmakta olduğunu kaydetti.