anapara.com

2016’da altın fiyatları ne olur?

Aysel AYDEMİR/ANAPARA.COM

Amerikan Merkez Bankası FED’in 16 Aralık’ta faiz artırımı sonrası altın fiyatları 1.045 dolara kadar gerileyerek son altı yılın en düşük seviyesini test etti. Yılın son işlem günlerinde ise toparlanma çabasına giren altın fiyatlarının ons fiyatı 1.063 dolara çıktı.

Altın fiyatları 2015 yılına 1184 dolar seviyesinden başlangıç yaptı, en yüksek 1307 dolar seviyesini gördükten sonra en düşük 1046 dolar seviyesini test etti  Yıl sonunu 1058 dolar seviyelerinden kapatmaya hazırlanan altında yaşanan bu yüksek dalgalanma 2016 yılına yönelik karamsar beklentileri gündeme getirdi. Dünyanın büyük yatırım şirketleri altın fiyatlarında beklentilerini revize ederek 1000 doların altına çekti. ABN Amro ise kayıpların daha da fazla derinleşeceği beklentisiyle 2016’da altının onsunun 900 dolara gerileyeceği öngörüsünü paylaştı.

UZMANLAR 2016 İÇİN UYARDI!

ALTIN NE KADAR? TIKLAYIN

Uzmanlar arasında 2016 yılı altın fiyatları beklentilerine yönelik bu kadar farklı görüşlerin olmasında ise etkili olan değişkenleri şu şekilde sıralayabiliriz.

• FED’in 2016 yılında da en az iki en fazla dört kez olmak üzere faiz artırımında devam edeceği beklentisi,

• ABD ekonomisine ait enflasyon, büyüme, istihdam, işsizlik gibi önem derecesi yüksek verilerin Dolar Endeksi, ABD borsaları ve ABD 10 yıllık hazine tahvil faiz oranı üzerindeki etkisi,

• ABD 10 yıllık hazine tahvil faiz oranının yüzde 2.00 seviyesi üzerinde fiyatlamalarını sürdürüp sürdürmeyeceği,

• Spekülatörlerin Altın’daki uzun pozisyonlarında talebi artıracak bir gelişmenin olup olmaması,

• Altın çıkarma maliyeti,

• Jeopolitik riskler, savaş spekülasyonları.

ALTINDA KRİTİK SEVİYE!

GRAM ALTIN NE KADAR?

2016 Altın fiyatları üzerinde hangi senaryolar üzerinde durabiliriz?

FED’in kararı sonrasında Altın fiyatında yaşanılacak olası sert fiyat hareketleri, uzun vadeli olarak Altın işlemcilerinin nasıl karar alacağım sorusunun cevabını bulmasına katkı sağlayacaktır. 
Altın fiyatlarının yönünde etkili olması beklenen diğer bir faktör ise güçlü doların borsalar üzerinde yaratacağı dalgalanmanın etkisinden kaçan ve güvenli liman arayışında olan yatırımcıların altına yönelip yönelmeyeceğidir. Diğer taraftan global ekonomide artan belirsizliğe bağlı olarak Fed'in faiz arıtımının sınırlı kalması durumunda doların güç kaybedebileceği ve altına yönelimin olabileceği de beklentiler dahilinde. 

ÇEYREK ALTIN NE KADAR

Fiziki altın talebi artışı altın fiyatlarını etkileyebilir mi?

World Gold Council’in verilerine göre; 2014 yılının üçüncü çeyreğinde 133,9 ton altın alan dünya merkez bankaları, 2015’in aynı döneminde 175 ton altın alımı yaptılar. Rusya Merkez Bankası’nda 1.208 ton ve  Çin Merkez Bankası’nda 1.054 ton altın rezervi bulunuyor. Bu iki merkez bankasının altına fiziki talebi ise altın fiyatlarında oynaklık oluşturabileceğide unutulmamalı. 

Petrol fiyatlarında düşüş sürerse altın fiyatlarına etkisine ne olur?

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin sürmesi halinde enflasyona yansımasının pozitif etkisi, altın fiyatlarının önümüzdeki dönemde enflasyondan kaynaklı artmayacağını söyleyebiliriz. 

Teknik ne diyor?

Altın fiyatlarında 1.080 $ seviyesi için ilk kritik direnç olarak karşımıza çıkıyor. Bu direnç seviyesinin aşılabilmesi için altında farklı bir makro ekonomik konjonktür oluşması gerekiyor. Eğer altında yeni bir hikaye oluşmazsa yeniden bu seviyenin altına geri çekilmeler yaşanabilir. Bu durumda 1060 dolar seviyesi gündeme gelebilir.  Yükselişte ise ikinci direnç noktası olarak karşımıza 1.100 $ kritik seviyesi çıkıyor.