anapara.com

2016’da Draghi belirleyici olabilir

Eğer bu yıl Mario Draghi'nin dudaklarını okumakla geçtiyse 2016 yılının, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı'nın aklını okumakla geçeceği söylenebilir.

Almanya 10 yıllık hazine tahvilleri, AMB Başkanı'nın yüzde 2'nin hemen altındaki enflasyon hedefine ulaşılabilmesi için yetkililerin Euro Bölgesi'ne yeteri kadar para enjekte ettiğini belirtmesiyle, Ağustos ayından bu yana ilk aylık düşüşüne yöneldi. Bu durum Draghi'nin, 20 Kasım'da enflasyonu artırmak için AMB'nin ne gerekirse yapacağını belirterek kısa vadeli tahvilleri tüm zamanların en düşük seviyesine çektiği zamanki duruşundan farklı bir duruşa işaret etti.

Draghi'nin sözleri, AMB'nin bir sonraki hamlesini tahmin etmeye çalışan yatırımcılar için daha bulanık bir tablo ortaya çıkarıyor. Tahvil alım programıyla piyasada tetiklenen yükseliş, Draghi'nin açıkladığı tedbir paketinin yatırımcılara, merkez bankası içerisinde ek teşviğe karşı bir direniş olduğu izlenimi vermesiyle, bu ay ani bir şekilde durdu.

Utrecht'te Rabobank International kıdemli piyasa ekonomisti Elwin de Groot, “Bana kalırsa son kararla birlikte direksiyona şahinlerin geçtiği açıkça belli oldu. AMB'nin daha fazla ileri gitmeyi ne kadar istediğinin yanında, aynı zamanda bunu hala yapıp yapamayacakları da 2016'nın hikayesi olabilir" dedi.