anapara.com

Altın satışına taksit geri geliyor

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler,  Ankara'da yaptıkları görüşmeler sonunda  BDDK'nın kredi kartıyla taksitli altın satışına getirdiği kısıtlamayı kaldırma noktasına gelindiğini söyledi. Ekim ayında bu düzenlemenin yapılmasını beklediklerini belirten İşler, taksitli altın satışı vadesinin 6-9 ay ile sınırlandırılacağını ifade etti.

Yeni Şafak'tan Şuayip Alabay'ın haberine göre;  İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Norayr İşler, son dönemde düşüşe devam eden altının seyrini ve kuyumculuk sektöründeki gelişmeleri  Yeni Şafak'a değerlendirdi. Altın satışında kredi kartıyla taksitli alışverişin önünü kesen BDDK'yla sürekli diyalog halinde olduklarını söyelyen Başkan Norayr İşler, 'Bu her gün önümüze çıkan ve kanayan bir yara. Yola çıkıyoruz kuyumcu arkadaşlar önümüzü kesip 'Yahu bu kredi kartı meselesi ne oldu?' diye soruyorlar ve serzenişte bulunuyorlar' sözleriyle sektörün bu konudaki sıkıntısı dile getirdi.

CARİ AÇIĞA FAYDASI OLMADIĞI ANLAŞILDI

Sektörün sıkıntısını Ankara'ya taşıdıklarını anlatan İşler, BDDK Başkanıyla birkaç kere görüştüklerini ifade eden İşler, 'BDDK Başkanı da bu olaya çok ılımlı baktı. Hükümet yetkilileriyle de görüştük. Oradan bize bu bir 6 aylık süreçtir. Görelim bakalım ne olacak dediler. Şu anda bu 6 aylık süreci atlattık. Konuyla ilgili hükümetimiz bir çalışma yapıyor. Ekim 2014 gibi bu konunun neticeleneceğini düşünüyoruz. Tahmin ediyorum ki; çıkacaksa eğer 9 aylık taksitlendirme şeklinde çıkacaktır. Cari açıktan dolayı bu düzenlemeyi yapmışlardı. Ama cari açığa çok fazla etkisi olmadığını gördük' şeklinde konuştu.

HEM FIRÇA YEDİK HEM SÖZ ALDIK

Sektörün şimdiye kadar destek görmemesinden yakınan İşler, 'Ama bugün gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki; Allah yüzümüze bakıyor. Gittiğimiz kapılar ardına kadar açılıyor ve şu an ki hükümet bize sonsuz destek veriyor. Hatta gittiğimizde fırça da yedik. 'Kardeşim siz bu kadar senedir neredesiniz?' denildi' dedi.

BDDK'nın kredi kartıyla taksitli altın alış verişine getirdiği yasak düzenlemesi 1 Şubat 2014 tarihinde yürürlüğe girmişti. Ancak düzenleme sekötrden büyük tepki almıştı.

Ayar evlerine ayar olduk

Ayar evleriyle ilgili sorunun devam ettiğine de dikkat çeken İşler, piyasada bulunan 23 ayar evinin vergide sorunlar yaşatacağını söyledi. İşler, 'Bunlardan  Darphane ve İKO harici bütün ayar evlerinin biz ithalata kapalı olmasını istiyoruz. Çünkü bir ayar evinin hem hırsız, hem polis hem savcı olması durumu kabullenemez' dedi. İran ve  Irak gibi ülkelere ihracat konusunda sıkıntılar olduğunu da vurgulayan İşler, şunları kaydetti: 'Suriye,  Bahreyn, Kuveyt'te de durumu karışık. Ancak bunun geçici olduğunu düşünüyorum' diye konuştu.

Darphane hâlâ krizin etkisinde

İşler, Darphane'nin altın taleplerini yetiştirememesiyle ilgili olarak ise 2008'de bozdurulan altınların yeniden yastık altına girmesiyle ilişkilendirdi. ÖTV'nin kalkmasının sektörleri açısından olumlu gelişmelere sebep olduğunu aktaran İşler, 'Bu düzenlemeyle ihracata yönelik hedeflerimize ulaşmamızın önünü açıldı' ifadelerini kullandı. Kuyumculukta 250 bin kişinin çalıştığını, dolaylı olarak ise bu sektörden 1,5 milyon kişinin faydalandığını vurgulayan İşler, açılması planlanan taş kesim atölyelerinin desteklenmesi halinde 100 bin kişinin daha istihdam edileceği bir iş alanı açtıklarını söyledi.