anapara.com

‘Altın’da güç toplama emareleri

Altın , ABD'de New York Bölgesi imalat sanayi verisindeki düşüşün Fed'in faiz artırımının zamanlamasına ilişkin görünümü muallaklaştırmasınının ardından, üç gündeki ilk kazancını korudu.

Spot altın, Pazartesi günkü seviyesi olan ons başına 1,117.70 dolara göre fazla değişmeyerek, Singapur saati ile 11:34'te 1,117.70 dolara geldi. Metal Pazartesi günü yüzde 0.2 tırmanmıştı. Fiyatlar geçen hafta, Çin'in yuanda devalüasyona gitmesi ve bunun sonucu güvenli liman alımlarının artmasının etkisi ile Haziran ayından bu yana ilk kez haftalık bazda yukarı yönde hareket etti.

Altın yatırımcıları, metalin geçen ay beş yılın en düşük seviyesini görmesinin ardından, Fed'in para politikasını ne zaman sıkılaştırmaya başlayacağına ilişkin ipuçları görmek amacıyla, ABD ekonomik verilerini yakından takip ediyor. ABD'de New York Fed imalat sanayi endeksi (Empire State) Ağustos ayında beklenmedik bir şekilde Nisan 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi. Bu durum, Fed'in borçlanma maliyetlerini artırması için durumunu zayıflattı. Fed'in Temmuz ayı toplantı tutanakları Çarşamba günü açıklanacak.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd., Salı günkü raporunda, "ABD büyümesinde yavaşlamaya ilişkin işaretler altın fiyatlarına destek sağladı," dedi ve "Ancak manşet rakamdaki zayıflık abartılıydo. Zira altı aylık görünüm, yeni siparişler ve sevkiyattan destek alarak yükseldi" şeklinde görüş bilidirdi.

Altın bu yıl, iyileşen ABD ekonomisine ilişkin işaretlerin ABD merkez bankasını faiz artırımına yaklaştırması ile birlikte değer kaybetti. Yüksek faiz, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor. Pazartesi günü, traderlar, Fed'in gelecek ay faiz artırımına gideceğini yüzde 48 olasılıkla fiyatladı. Bu, 7 Ağustos'ta yüzde 54 seviyesindeydi.

Piyasa değeri açısından Kuzey Amerika'nın en büyük alyın üreticisi Goldcorp Inc., Montreal'in 500 mil kuzeyindeki Eleonore adlı 2 milyar dolarlık yeni bir madenle birlikte, fiyatlarda bir sıçramaya oynuyor. Halen, yatırımcıların ellerindeki altın destekli exchange traded fonları (ETF) varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 2009'dan bu yana en düşük seviyesi yakınında.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, Pazartesi günü yüzde 0.5 yükseldikten sonra, yüzde 0.1 gerileyerek ons başına 1,117.40 dolara indi.

Spot gümüş yüzde 0.3 geri çekilerek ons başına 15.2935 dolara düştü. Spot platin, Pazartesi günkü seviyesi olan ons başına 998.92 dolardan 998.60 dolara geldi. Palladyum yüzde 0.1 kayıpla ons başına 614.25 dolar oldu.