anapara.com

Altında karar zamanı!

Kudret AYYILDIR

ABD Merkez Bankası’nın (FED) yaklaşık 10 yıl aradan sonra faiz oranını artırma kararı alacağı düşünülen kritik Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) bu akşam tamamlanacak. 

Tüm dünyanın nefesini tutarak beklediği FED’in açıklamaları öncesinde küresel piyasalar hazırlığını sürdürüyor. Hemen hemen çoğu banka, aracı kurum, ekonomist ve analistlerin faiz artışına kesin gözü ile baktığı, ancak mevcut oranlamalarda nasıl bir değişikliğe gitmeli sorusunun cevabında ise ayrıştığı görülmektedir.  Kimisi 25 baz puan artış beklerken kimisi de 25 baz puan altında bir artış beklemektedir. Özellikle bu -ayrışma da 25 baz puan artış yapılmalıdır diyenlerin oranı  % 70-80 arasında değişmektedir. Yani özetle bugünkü piyasa beklentisinde 25 baz puanlık bir artış ile faiz oranının 0.50 olma ihtimali bir adım öndedir. Mevcut beklentinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini de ilgili toplantı sonucuna ulaştığımızda göreceğiz.

FED’in faizlerde alacağı kararlar başta Dolar endeksi olmak üzere EURUSD ve Altın üzerinde sert fiyat değişimlerinin oluşumuna zemin hazırlayabilir. Özellikle de kritik bir aşamada seyrini sürdüren Altın’da mevcut kararlarla birlikte önemli fiyat hareketleri görebilmek mümkündür. Bu aşamada uzun vadeli grafiklerde olası senaryolar üzerinde durmak ve bundan sonraki aylarda Altın fiyatında nasıl bir fiyatlamalar oluşturulabilir sorusunun cevabını arayacağız.

Mevcut olasılıkları sizlere aktarmadan önce Altın fiyatını teknik görüntüde değerlendirdiğimizde, 1795 – 1180 dolar arasında yaşanılan düşüşlerin %38.2’lik düzeltme oranın tekabül eden 1415 dolar seviyesine kadar tepki alımlarına maruz kaldığını, bu bölgeden başlatılan düşüş rallisinin ise mevcut ayı piyasasının devam edebilme ihtimalini kuvvetlendirdiğini görmekteyiz. İşte tam da bu aşamada Fiboancci Retracement ve Expansion uygulaması devreye girmektedir.

Mevcut trend içerisinde düzeltme (tepki) hareketi ne zaman biter sorusunun cevabında Fibonacci Retracement, düzeltme hareketi tamamlandıktan sonra trend hareketi içerisinde nereye kadar hareketler kaydedebilir sorusunun cevabı içinse Fibonacci Expansion oranları hayati bir önem taşımaktadır.  

Altın ile ilgili düzeltmenin sonlandığı bölge olarak 1415 dolar seviyesi belirlendikten sonra 1795 – 1180 – 1415 seviyelerini kullanarak expansion hedeflemeleri oluşturulabilir. Bu hedeflemeleri aşağıdaki grafikte incelediğinizde Fibonacci Expansion %61.8’lik orana tekabül eden rakamın 1053 dolar seviyesinden geçtiğini, Altın fiyatının da bu bölgede karar verme aşamasına geçtiğini görmekteyiz. Özellikle trend doğrultusunda hareketler devam etmek istiyorsa 1053 seviyesi altında hareketler oluşturması gerektiğini, aksi takdirde ise bazı tepkisel yükselişlerin kaçınılmaz olabileceği gözlemlenebilir. Bu nedenle de bugünkü FED kararı ve olası sonuçların 1053 dolar seviyesine göre senaryosu, Altın işlemcileri için hayati bir önem taşımaktadır.

Olasılıklar Nedir?

FED’in kararı sonrasında Altın fiyatında yaşanılacak olası sert fiyat hareketleri, uzun vadeli olarak Altın işlemcilerinin nasıl karar alacağım sorusunun cevabını bulmasına katkı sağlayacaktır.  Bu olasılıkların birincisi Altın fiyatının 1053 dolar seviyesi altındaki olası hareketleri, diğeri ise 1053 dolar seviyesi üzerinde kalma isteğidir.

1. Senaryo: Altın fiyatının kritik destek noktası olarak kaydettiğimiz 1053 seviyesi altına sarkarak düşüş sinyalini sürdürmesi.
Böyle bir senaryoda Fiboancci Expansion  %100 ve %161.8’lik oranlara tekabül eden 818 ve 437 Dolarlık rakamlar uzun vadeli gündemimizde yer alacak olası seviyeler olarak belirlenebilir. Ancak bu tarz sert ve etkili düşüşlere piyasaların izin verip vermeyeceği de çeşitli faktörlerce yakinen incelenmelidir. Ancak ilgili kırılmanın, mevcut düşüş trendini devam ettirebileceği yönündeki düşünceleri güçlendirebileceği unutulmamalıdır.

2. Senaryo: Altın fiyatının kritik destek noktası olarak kaydettiğimiz 1053 seviyesi üzerinde kalarak yükseliş sinyali vermesi.
Böyle bir senaryoda Altın fiyatının düşüş trendi içerisinde tepki alımlarına maruz kalacak bir strateji ile hareketlerini sürdürmesi beklenilebilir. Bu tarz bir durumda düşüş trendinin üst noktası olarak kaydedilen 1198 seviyesi, tepkilerde hedeflenebilecek maksimum rakam olarak belirlenmiştir. 1198 öncesinde de tepkiler tamam mı devam mı sorusunun cevabı için 1098 direnç noktası dikkatle takip edilmelidir.