Aysel AYDEMİR
FED’in niceliksel gevşeme programını sonlandırmasıyla birlikte ABD ekonomisinde beş yıl süren parasal genişleme dönemi kapandı. ABD’nin ekonomisinde hedefler yönünde oluşan verilerle ve programa bağlı olarak FED’den yapılan açıklama ile varlık alımı sonlanmış oldu. Piyasalar tarafından bilinen ve beklenen varlık alımında sona gelindiği bilgisi; Altın, gümüş gibi kıymetli madenlerle birlikte petrol gibi bir çok emtia üzerinde sert düşüşlere neden olurken piyasaların beklentisinin üzerinde dolarda hızlı bir ralli yaşandı. ABD para biriminin önemli para birimleri karşısındaki seyrini gösteren dolar endeksi yükseldi. Altın, çok sert düşüşle son üç haftanın en düşük değeri olan 1200 dolar seviyelerine geriledi hatta 1199 dolar seviyelerini gördü.
ALTIN FİYATLARINDAKİ SON DURUMU GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN!
Altın neden sert düştü
FED açıklamaları sonrası Altın fiyatlarında yüzde 3’e yakın sert düşüşler yaşanması yatırımcıların aklına şu soruyu getiriyor: FOMC’nin Ekim ayı toplantısından çıkan kararlar piyasalar açısından sürpriz miydi? FED’in ekim ayında varlık alımlarını sonlandıracağı piyasaların tarafından satın alınan bir bilgi olmasına rağmen düşüş neden bu kadar sert oldu?
Yatırımcıların merak ettiği ve bundan sonraki stratejilerinde etkili olacak ana fikir aslında şuydu:
FED tarafından yapılan açıklamada öncelikle güçlü istihdam düşük işsizlik hedefine dikkat çekildi. Açıklama; "İstihdam piyasasındaki birçok gösterge atıl kapasitenin aşamalı olarak gerilediğini bununla birlikte istihdamın artmasın rağmen ücretlerin sınırlı kaldığına dikkat çekildi. Yeni hedefin işsizliği düşürmekle birlikte ücretlerde artış tatmin edici seviyeye gelene kadar FED’in ikna olmayacağı mesajı verildi.
İkinci dikkat çeken nokta ise enflasyon hedefinde ölçüler değişti. Enerji fiyatlarındaki düşüş nedeni ile enflasyon aşağı çekilse de yüzde 2’nin altına düşme riski olmayacağı yönünde oldu.
Asıl dikkat çeken husus ise faiz oranları ile ilgili oldu ki, faiz oranlarının artırılması yönünde daha önce kayda değer süreye dikkat çekilmişti. Dünkü toplantıda ise faiz oranlarının 'kayda değer bir süre' daha düşük tutma taahhüdünü de yinelemekle birlikte işsizlik, enflasyon ve istihdam hedefleri yaklaştıkça federal faiz oranlarında zamanından önce artırılabilir algısı yaratıldı ki; erken bir faiz artırımı açıklaması piyasalar açısından sürpriz oldu. Altın fiyatlarında ki düşüşü de tetiklemiş oldu.
ÇEYREK ALTIN FİYATLARINDAKİ SON DURUMU GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN!
Faiz artırımı ufukta görüldü, Altın 3 haftanın en düşüğüne geriledi
FOMC’nin tutanaklarına faiz artırımında ekonomik verilerde iyileşmenin oluşması dahilinde faiz artırımının daha erken olabileceği yönün deki açıklamanın ardından doların ralli yaparken Altın, 1200 dolar ile 3 haftanın en düşüğüne yakın seviyesine geriledi. Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) olan SPDR Gold Trust'taki varlıklar dün düşüşü ikinci güne taşıyarak 742.40 ton oldu ve Ekim 2008’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. En geniş ETF'deki varlıklar kayıpları genişleterek 6 yılın en düşük seviyesine düştü. Diğer taraftan Bloomberg Spot Dolar Endeksi 4 haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.
“Yılın sonuna kadar ki seyrini belirleyecek”
Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli emtia stratejistlerinden Daniel Hynes, “FOMC’un ekonomik görünüme ilişkin daha pozitif bir tutumda olması ile ABD’de parasal genişleme sona erdi. Bu durum dolarda güçlü bir ralli görülmesini sağlarken, altında satışı getirdi. ABD dolarında önümüzdeki birkaç günlük hareket emtianın yılın sonuna kadar olan tonunu belirleyebilir” dedi.
Uzakdoğu’dan gelen fiziki talep düşüşü sınırlayacak mı?
Dünyanın en büyük altın alıcıları Çin ve Hindistan'da talep, festival ve düğün dönemleri olmasından dolayı, yılın dördüncü çeyreğinde hızlanıyor. En büyük altın tüketici Çin’de düşük fiyatların talebi desteklemesi ile Şanghay Altın Borsası’nda tüm spot altın kontratlarında işlem hacmi dün 3 haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Çin'in Hong Kong'dan altın ithalatının Eylül ayında son beş ayın en yüksek seviyesine çıktığı biliniyor.
HSBC Securities (USA) Inc. analisti James Steel, "En belirgin şekilde Uzak Doğu'da görülen fiziki talep, altına destek sağlamaya devam etti," dedi. Fiziki talebin sürmesi ise altında ki düşüşü sınırlayacak gözüküyor.
İsviçre, Altın fiyatlarını nasıl etkiler?
İsviçre Merkez Bankası, rezervlerinin en az yüzde 20'sini altın olarak tutmayı planlıyor. Halkın yüzde 44’ünden destek alan tasarı 30 Kasım'da, referandumla oylanacak. Dünya Altın Konseyi'nin son açıkladığı verilere göre İsviçre Merkez Bankası'nın rezervlerinde altının payı bin 40 ton ile yüzde 7.4 seviyesinde bulunuyor. Referandumdan 'evet' çıkarsa İsviçre Merkez Bankası, 5 yıl içerisinde piyasadan yaklaşık bin 600 ton altın satın alacak. Böylece 1999 yılında ki 2 bin 600 ton altın rezervi seviyelerine tekrar ulaşabilecek.
Dünya genelinde bir senede üretilen altın miktarının yaklaşık 2 bin 700 ton olduğu düşünülürse, İsviçre'nin piyasadan 5 yılda bin 600 ton altın almasının altın fiyatlarında büyük bir artışa yol açacağı tahmin ediliyor.
Bugün itibari ile Uzakdoğu'dan gelen fiziki altın talebi ve İsviçre'de yapılacak olan altın rezervini artırma yönünde ki senoryoları piyaslar satın almasa da beklenti orta vadede bu senoryoların altın fiyatları üzerinde pozitif etkisinin olacağı yönünde.