Ekonomi Bakanı, enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesinin yüksek faizden kaynaklandığını söyledi.
Denizli'deki temasları çerçevesinde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Hasan Erbil Eğitim Merkezi'ni ziyaret eden Zeybekci, burada düzenlediği basın toplantısında, Haziran verilerine göre yıllık enflasyonun yüzde 9,16 olduğunu anımsattı.
Zeybekci, enflasyonun kendi beklentilerinde olduğu gibi yüzde 9,66'lardan aşağı doğru harekete geçtiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Daha önce Haziran enflasyonunda aşağı yönlü hareket bekliyoruz' demiştik. Temmuzdan itibaren de eksi yönlü, eksi enflasyon bekliyoruz. Tüm bunlar 17 Aralık süreciyle başlayan dönemde maliyetler üzerinde. Yani bizim şu anda yaşadığımız maliyet enflasyonudur. Maliyetler üzerinde oluşan, kurdan kaynaklanan ve ÖTV gibi bazı vergilerden kaynaklanan maliyet enflasyonunun yukarı yönlü hareketinden dolayı Türkiye'de enflasyon, yukarı yönlü hareket etmiştir. Maalesef 29 Ocak itibarıyla Merkez Bankasının bazı zorunluluklardan dolayı beklentilerin üzerinde, yüzde 5 oranında faizlerde artış sağlaması, Türkiye'de maliyet enflasyonunu yukarıda kalmak zorunda bırakıyor. Şu anda yaşadığımız da budur. Enflasyonun bu şekilde yukarıda kalması, daha doğrusu yüzde 6,13'lerden yüzde 9,16'larda seyretmesinin altında yatan en önemli etkenlerden birisi faizlerin yüksekliğidir."
MERKEZ BANKASI YİNE HEDEFTE
Merkez Bankası'nın yüzde 0,75'lik faiz indiriminden sonra piyasaların da bu kararı aşağı yönlü hareket ederek desteklediğini vurgulayan Zeybekci, "Merkez Bankasının, piyasaların arkasından değil, piyasaların önünden, piyasalardaki faizi aşağı yöne çekeceği hareket içine girmesi gerekiyor" ifadesini kullandı. Zeybekci, doların aşağı yönlü hareketinin Türkiye'de yeniden ithalatı cazip hale getirici etkisi olacağına işaret ederek, şöyle konuştu: "Faiz son derecede önemlidir. Onun için faizi önemsiyoruz. Türkiye, bundan çok daha düşük faizleri hak ediyor. Böyle görüyor ve inanıyoruz. Türkiye'de inşallah önümüzdeki dönemde ihracata dayalı büyüme ve ihracat artışı devam edecek. Dış ticaret, cari açığımız daralacak. Yüzde 10'luk ihracat artışımız ki daha yüksek bekliyoruz inşallah, 'yüzde 10'luk istihdam, üretim artışı ve büyüme' demek olacaktır."
IRAK’TA SIKINTI YAŞIYORUZ
Irak'ın, Türkiye ekonomisi ve ihracatı açısından son derecede önemli, 12 milyar dolarlık dış satımla Almanya'dan sonra en fazla ihracat yapılan ülke olduğunu kaydeden Zeybekci, "Maalesef haziran ihracat rakamlarına baktığımızda Irak, 2'ncilikten 3'üncülüğe düştü. Haziranda krizin yaşandığı 20 günlük süreçte Irak'a ihracat yüzde 21 azaldı. Orada sıkıntı yaşıyoruz şu anda" diye konuştu.