Haftanın son işlem gününde ABD istihdam verisinin beklenti altında gelmesi BİST-100 endeksinin 78.500 seviyesine kadar yükselmesini sağlarken, 3.05’e yakın seyreden dolar/TL’nin 3.0344 seviyesine kadar sarkmasına neden oldu. Endeks haftayı yüzde 0.10 artı ile 77.975 seviyesinden tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0.14 kayıp yaşarken, işlem hacmi 3.3 milyar TL oldu.
GÜNİÇİ GELİŞMELER
BİST-100 endeksi dün gün boyu satıcılı görünümün ağırlıkta olduğu küresel piyasalardan pozitif ayrışsa da gün sonunda gelen satışlarla kazançlarının çoğunu geri vererek günü yüzde 0.05 değer kazancıyla 77.894 seviyesinde tamamladı. Endeks yeni güne yüzde 0.27 yükselişle 78.102 seviyesinden başladı.
ABD Eylül ayı istihdam raporu beklentileri karşılayamadı. ABD’de Eylül ayında tarım dışı istihdam beklentilerin altında gelirken, işsizlik oranı yükseldi. ABD Çalışma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, tarım dışı istihdam 156 bin kişi arttı. Ekonomistlerin beklentisi istihdamın 170 bin kişi artması yönündeydi.Bir önceki ayda tarım dışı istihdam 151 bin artıştan 167 bin artışa revize edildi.Ülkenin işsizlik oranı aynı ayda yüzde 5,0’a yükseldi. Piyasa beklentisi oranın yüzde 4,9 olarak kalacağı yönündeydi.
Uzmanlar her ne kadar beklenti altı bir rapor olsa da yıl içerisindeki faiz artırımı için ‘yeterli’ olduğu görüşünde… Veri sonrası Kasım ayı ihtimalleri yüzde 14’ten yüzde 9’a gerilerken, Aralık ayı ihtimalleri yüzde 63’ten yüzde 65 seviyesine yükseldi.
TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, İMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantısı’nda Ekonomik Görünüm ve Para Politikası başlıklı sunum yaptı. Çetinkaya, son dönemde yurt içi talebin yavaşladığını, ekonomik aktivitenin ancak yılın son çeyreğinden itibaren toparlanabileceğini belirtti. Enflasyonla mücadele çerçevesinde ihtiyatlı duruşun korunduğunu ve para politikasındaki sadeleşme adımlarının politikanın etkinliğine katkı sağladığını ifade eden Çetinkaya, yapısal reformların uygulamaya konulmasının büyüme potansiyelini artırabileceğini belirtti.
Çetinkaya’nın sunum yaptığı toplantıda Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de Türkiye ekonomisine dair önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, büyümedeki yavaşlamada Rusya ile yaşanan gerilimler nedeniyle düşen turizm gelirlerinin önemli rol oynadığını bildirdi. Şimşek, cari açık/GSYH oranının bu yıl turizm sektöründeki zayıflama nedeniyle yüzde 3 hedefinin üstüne çıkacağını fakat yönetilebilir seviyelerde kalacağını belirtti. Yurt içi gelişmelerdenn dolayı yatırımcıların temkinli yaklaşımını anladığını ifade eden Şimşek, küresel yatırımcıların Türkiye ile ilgilenmeyi sürdürdüğünü ifade etti.
AMB Başkanı Mario Draghi, İMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantısı’nda açıklamalarda bulundu. Draghi, Banka’nın ultra düşük faiz oranları ve tahvil alımlarından oluşan teşvik politikasını devam ettirerek Euro Bölgesi bbüyümesini desteklemede üzerine düşeni yapacağını söyledi. Draghi ayrıca, enflasyon oranlarının yüzde 2’ye yakın seviyeye gecikmeksizin dönmesini sağlamak için gerekli olan çok önemli miktarda parasal desteği vermeye devam edeceklerini bildirdi.
OPEC ve OPEC dışı üreticilerin Cezayir’de düzenledikleri gayri resmi toplantıda üretimi kısıtlama kararı almalarından sonra Suudi Arabistan, Cezayir, Gabon, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya’nın petrol bakanları 9-13 Ekim arası düzenlenecek 23. Dünya Enerji kongresi için İstanbul’a gelecekler. OPEC üyelerinin ve Rusya’nın aldığı üretimi kısma kararının devam edip etmeyeceği merakla bekleniyor. Rusya Enerji Bakanı Novak, İstanbul’da OPEC Genel Sekreteri ve OPEC üyeleri ile görüşme gerçekleştirileceğini, Cezayir kararlarının temel konulardan biri olacağını söyledi. Fakat Rus Bakan, bu görüşmelerin sadece istişare şeklinde gerçekleşeceğini, görüşme sonunda bir anlaşma imzalanmasını beklemediğini ifade etti.