''Türkiye dün IŞİD’in Suruç’ta yaptığı katliam ile yasa boğuldu. Arap baharı ile başlayan ve Suriye’yi yakıp kavuran iç savaş Türkiye topraklarına taşınmak isteniyor. Diyarbakırda seçimlerden bir gün önce patlayan bomba ve Suruçta’ki vahşi katliamın faili olarak IŞİD öne çıkıyor.
Ankara son dönemde Suriye siyasetini değiştirmiş ve IŞİD’e karşı mücadelesini 7 Haziran seçimlerinden sonra belirgin bir şekilde sertleştirmişti. Polis Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde İŞİD’çileri içeri alırken, ordu Suriye sınırından giriş çıkışları kontrol altına almaya başlamıştı.
Yapılan eylem Türkiye’nin IŞİD’e karşı tutumunun daha da sertleşmesine ve Suriye konusunda siyasi ve askeri alanlarda uluslararası toplumla daha iç içe hareket etmesine yol açacak.
Politika cephesinde belirsizliğin arttığı bir dönemde tırmanan terör eylemleri Türkiye’yi talihsiz bir konjonktürde yakaladı. Seçimlerin üzerinden geçen bir buçuk aylık süreye rağmen koalisyon görüşmelerinde somut ilerleme sağlanamadı. Suruç katliamı sonrasında tırmanan Suriye’ye askeri müdahale riski CHP ile yapılacak koalisyon görüşmelerinin başarıya ulaşmasını zorlaştırıyor.
Başbakan Davutoğlu’nun parti teşkilatına verdiği “olası bir seçime karşı hazırlıklı olun” talimatı Türkiye’nin sonbahar aylarında yeniden seçime gitme ihtimalinin arttığını gösteriyor. Artan jeopolitik risklerin ve devam eden siyasi belirsizliğin önümüzdeki günlerde Türkiye’nin risk primini artırmasını ve fiyatlarda aşağı yönlü baskı yaratmasını bekliyoruz.
Dünya borsalarındaki iyimser havaya paralel bugün Borsa İstanbul’da hafif yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz. Sabah ilk işlemlerde Türk lirasında görülen kazançlar da borsanın yaralarını sarmaya çalışacağını gösteriyor.
Ancak borsadaki toparlanmanın ne kadar kalıcı olacağı konusunda şüphelerimiz var. Artan jeopolitik riskler ve yeniden seçim senaryosunun ağırlık kazanması durumunda Borsa İstanbul’da 76,000 civarına kadar gerileme görebiliriz.''
İŞ YATIRIM