anapara.com

Bu para birimlerinde pozitif ayrışma

Ham madde fiyatlarındaki sert düşüşün, 2015 yılında Kolombiya pesosundan Rus rublesine, bazı para birimlerinde ciddi hasarlar yaratmasının ardından, bu para birimlerinin bazılarının görünümü iyileşiyor.

Analistler, petrol ile en fazla ilişkili para birimlerinde yükseliş olacağını tahmin ederken, Şili pesosu ve Peru solu gibi sanayi metalleri iel daha fazla ilişkili para birimlerinin daha da düşebileceğini öngörüyorlar. Kanada doları, 10 yılu aşkın sürenin en kötü yılını yaşamasının ardından ham petroldeki yükselişle birlikte sıçrama yapabilir. Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları ise politika yapıcıların büyümeyi desteklemek için faiz indirimleri düşünmesi ile birlikte güçlü düşüşlere hazırlanıyor.

Çin ekonomisindeki yavaşlama ihracatçıları olumsuz etkilerken, dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin istikrar kazanmakta olduğuna ilişkin işaretler ve Fed'in faiz artırımlarının zamanlamasına ilişkin belirsizliklerin azalması, 2008'den bu yana en kötü yılını geçiren emtia grubunun sıçrama yapacağına ilişkin spekülasyonu güçlendiriyor. Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerine göre, ham petrol, tahıl ürünleri ve soya fasülyesinin gelecek yıl yükselmesi beklenirken, altın gibi değerli metaller düşebilir ya da yatay seyredebilir.

Londra'da Nomura Holdings Inc. kıdemli döviz stratejisti Charles St-Arnaud, "Emtia para birimleri olarak anılan paralar arasında bazı farklılaşmaların olması gerekecek," dedi ve Avustralya dolarının gelecek yılın ortasına kadar yüzde 10 düşebileceği ve Kanada dolarının ise yatay seyredebileceği tahmininde bulundu.