anapara.com

Bu sefer başkanlar konuştu

New York Üniversitesi'nde konuşan Mester, para politikasını bir acil durum adımı olan sıfır faizden bir adım geri çekmenin uygun olacağını kaydetti. Mester, ekonomilerin daha küresel hale geldiklerini, ancak Fed'in politikasını yerel ekonomik şartlara göre şekillendirmesi gerektiğini ifade etti.

‘BÖLÜNMÜŞ DEĞİLİZ’

New York Fed Başkanı William Dudley, faizlerin, ekonominin normal trendin üzerinde büyümeye ve işsizlik oranının düşmeye devam etmesi halinde bu yıl sonunda artırabileceğini söyledi. Başkent Washington'da bulunan Brookings Enstitisü'nde düzenlenen bir panele katılan Dudley, son açıklanan verilerin ABD ekonomisinin yavaşladığına işaret etmesine karşın ilk faiz artışına yıl sonunda gidilebileceğini belirtti.

Dudley, Eylül'e ilişkin istihdam ve perakende satışlar verilerinin hayal kırıklığı yarattığına işaret ederken, "Ancak, bunu çok abartmak istemiyorum. ABD ekonomisinin gayet iyi gittiğini düşünüyorum" dedi.

Bu noktada, "Ekonominin normalin üzerinde büyümeye ve işsizlik oranının düşmeye devam etmesi, Fed'e enflasyonun yükseleceğine dair "makul güven" sağlayacak. Bu faiz oranlarının bu yıl bitmeden artırılmasını mümkün kılabilir" değerlendirmesini yapan Dudley, Fed'in faiz artırımı konusunda elinden geldiğince şeffaf olduğunu vurgulayarak, "Şu an neyin açık olmadığını gerçekten anlayamıyorum" ifadelerini kullandı.

Dudley, Fed yöneticilerinin aralarında bölünmüş gibi görünüyor olabileceğini, ancak böyle bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. Fed üyelerinin büyük ölçüde aynı sayfa üzerinde durduklarını belirten Dudley, bölünmeye ilişkin yorumları abartılı bulduğunu ifade etti.