anapara.com

Dolarda yeni zirve gelir mi?

Çin'den gelen ekonomik veriler küresel piyasalar üzerinde satış baskısını arırıyor Bu durum da  Dolar'a da yeni zirveler oluşturuyor. Peki Çin ekonomisinin dolara etkisi ne olur. Yansımalar ne kadar sürer ve Dolarda yeni zrve gelir mi? İşte cevapları Uzmanpara da ki köşesinde Veli Kocatürk veriyor…

DOLARDA YENİ ZİRVELER GELİR Mİ?

Çin etkisi Dolar’ı etkileyen en önemli unsur haline geldi. Yıl başından bu yana Çin’den gelen haber akışı gelişmekte olan ülkelerde satış baskısının artmasına sebep oluyor. Merkez Bankaları ise para politikası konusunda uzunca bir süre ayrışmak zorunda kalabilir. Dolar yeni zirvelere gözünü dikmiş durumda çünkü Çin’in sakinleşmeye niyeti yok.

3.07 zirvesinden döndükten sonra içerideki gelişmeler ve FED ’in agresif tutum sergilemeyeceği beklentisi ile değer kaybetmeye başlayan dolar kuru yeni yılda Çin etkisinde kalıyor. Çin’de büyüme uzun zamandır hedeften şaşmış durumda. Çin piyasalarından kaçış ise son yılların en yüksek düzeyinde. Çin Merkez Bankası hem Yuan üzerinde kontrol sağlamaya çalışıyor hem de hisse senedi piyasasında alımlarla endeksin gerilemesine engel olmak için çaba sarf ediyor. Büyüme beklentisini bu yı için yüzde 6.5 düzeyine çekmesi de aslında Çin’de durumun giderek vahimleştiğini gösteriyor. Özellikle PMI rakamları Çin’deki durgunluğun giderek arttığını gösteren en önemli unsur. 48 seviyesine kadar gerileyen PMI son dönemin en düşük rakamı. Özellikle imalat sektörü ile ayakta kalan ve büyümedeki payı oldukça yüksek olan üretim, yavaşlamanın ne denli büyük olduğunu gösteriyor. Bu durum doğal olarak Çin’den kaçışı hızlandıran en önemli unsur.

KRİZİ TALEP ETMEYEN EKONOMİ ÇIKARDI

Son dönemde açıklanan ticaret verileri ise giderek daha hızla geriliyor. Çin artık talep etmeyen dünya ekonomisini besleyememesinden dolayı hızla yavaşladı. Özellikle Avrupa kanadında yaşanan enflasyondan yoksun süreç ve ABD’nin istenilen düzeye gelmeyen harcama rakamları talep etmeyen küresel ekonomiyi ortaya çıkardı. Bu durumda Çin’de yavaşlamak zorunda kalıyor. Enflasyon bir ekonominin yakıtı ise, acilen takviyeye ihtiyaç duyuluyor. Özellikle emtia fiyatlarının bu kadar gerilediği bir ortamda fiyatlar hızla düşerek, tüketici de bu duruma tepki vermez hale geldi. Fiyatların gerilediği bir ortamda Merkez Bankaları ise para politikalarını ayrıştırmak zorunda kalıyor. Ancak alınan önlemler uzunca bir süre daha etkili olmayacak gibi. Özellikle Avrupa’nın toparlanmaya başlamaması durumunda Çin’den de iyi veri beklemek oldukça zor. Çin ‘in büyümemesi demek tüm ülkelerin zarar görmesi ve de gelişmekte olan ülkelerin yavaşlaması anlamını taşıyor. Çünkü Çin dünya ekonomisinin mutfağı ve o mutfak yemek yapmayı bırakırsa küresel ekonomi de açlığa mahkum olacaktır.

DOLAR NE KADAR?TIKLAYINIZ?

ABD DİĞER ÜLKELERDEN POZİTİF AYRIŞIYOR

Bu süreçte ABD’nin para politikasında önemli ölçüde ayrışması dolara olan talebi de artıran en önemli unsur. Büyük ölçüde istihdam sorununu çözmesi ve artık istihdamın enflasyon yaratmasını bekleyen ABD’yi yavaşlatacak en büyük güç şu an için Çin olarak ön plana çıkıyor. Çin’de işlerin bozulması emtia fiyatlarını aşağı çekerken ABD’nin de yavaşlamasını sağlayabilir. Bu durum da 2016 yılı içim 1.4 olan faiz hedefini aşağı çekmek zorunda kalabilir. Ancak FED, ABD’de tüketici harcamalarının da önemli bir sıçrama yakalar ve kendi tarafında işlerin yolunda gittiğine inanırsa agresif olmaktan da çekinmeyecektir. Böyle bir ortamda dolar da yeni rekorlar beklenebilir.

YUAN NE KADAR?TIKLAYINIZ!

Çin verileri ile yara alan gelişmekte olan ülkeler son hafta önemli derecede satış yedi. Özellikle TL’de daha önceki zirveye yakın seyredilmesi yeni zirve ihtimalini de kuvvetlendiriyor. Gelecek hafta açıklanacak olan Çin büyüme rakamları kötü gelirse yeni zirve oluşumunu tetikleyebilir. 3.04 seviyesinin kırılması durumunda yani üzerinde günlük kapanışların gelmesi durumunda yeni hedef 3.06 ardından da yeni zirve 3.09 seviyelerinde belirlenebilir. Yeniden 3 seviyesinin altına inilmesi durumunda ise gelecek hafta TCMB faiz kararı oldukça önemli. TCMB faizlerde değişiklik yapmaz ve de TL’yi daha da savunmasız bırakırsa yükselişi de tetikleyebilir. 3 TL’nin altında Dolar talep gelebilir. 2.97 seviyesi bu talep için oldukça önemli.

EN ÇOK DÜŞEN VE YÜKSELEN HİSSELER.TIKLAYINIZ!