anapara.com

‘Dolar’daki gerileme alım fırsatı mı?

Dolar euro karşısında, Fed’in faiz artırımını erteleyeceği spekülasyonu ile geçtiğimiz ay 12 yılın zirve seviyesini görmesinden bu yana yüzde 4.4 değer kaybetti. Fed’in faiz artırımını erteleyeceği söylentisi kısmen güçlü doların ABD ekonomik büyümesine zarar vermesinden kaynaklanıyor. ING Groep NV’ye göre bu endişe abartılmış durumda.

DOLAR GRAFİĞİNİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

Londra’da bulunan ING kıdemli döviz stratejistlerinden Petr Krpata, “Piyasa şu an sıkılaştırma döngüsünün çok düşük bir hızda olacağını fiyatlıyor. Buna katılmıyoruz. Son düzeltmenin işleme yeniden girmek için mükemmel bir fırsat olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Son gerilemeye rağmen dolar önemli para birimlerinin tümü karşısında 2014’ün ortasından bu yana yüzde 3.3 ile yüzde 29 arasında ralli yaptı. Söz konusu tarihten bu yana Fed’in faiz oranlarını artırma planları ABD’ye likidite çekti. Öte yandan Avrupa’dan Japonya’ya merkez bankaları teşvikleri artırdılar. Dolardaki yükselişin hızı, Fed yetkililerinin geçtiğimiz ay faiz oranı artırımları için beklentilerini düşürmeleri ile duraksadı.

ING, 3 Nisan’daki zayıf istihdam verisine rağmen Fed’in faizleri bu yıl artıracağı tahmininde bulunuyor. İstihdam verisi, ABD’li işverenlerin geçtiğimiz ay Aralık 2013’ten bu yana en düşük işe alımı gerçekleştirdiğini göstermişti. Amsterdam merkezli bankaya göre Fed’in faizleri bu yıl artıracak olması, euro karşısında dolar satın alımı yapmayı döviz piyasalarındaki en iyi oyun haline getiriyor. ING, euro/dolar’ın 10 yıldan buzun bir süreden bu yana ilk kez bu yıl parite olacağı (1 euro=1 dolar) tahmininde bulunan ilk kurumlar arasında yer alıyor.

Krpata, “Güçlü dolar, ABD’nin ekonomik görünümünü mutlak olarak değiştirmek zorunda değil” dedi.