anapara.com

Draghi: Genişlemenin riskleri bizi çaydıramaz

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, "Daha fazla genişleme gerekirse, yan etki risklerinin bizi yolumuzdan alıkoyamayacağına hiç şüphe yok. Her zaman para politikamız nedeniyle oluşan bozulmaları sınırlamayı amaçlıyoruz, ancak fiyat istikrarı hedefi herşeyden önce gelir." dedi.

Mario Draghi, enflasyonu aşağı iten küresel baskıların Avrupa Merkez Bankası'nın hareketsiz kalması için bir sebep olmadığnı söyledi. Zorluklar hafifletilebilir, bunlar merkez bankasının hareketsiz kalmasını doğrulayamaz." dedi.

AMB Başkanı Draghi, Perşembe günü Frankfurt'taki konuşmasında, "Önemli olan merkez bankalarının görevleri dahilinde görevlerini yerine getirmek üzere hareket etmeleridir.

AMB, Mart'ta konumunu gözden geçirdikten sonra teşviklerini artırabilir. Petrol fiyatındaki düşüş, Euro Bölgesi'nde son 3 yıldır ulaşılamayan yüzde 2'nin hemen altında enflasyon hedefine ulaşılmasını geciktiriyor. AMB, tüketici fiyatlarını canlandırmak için elinden gelen herşeyi yaparak bölgenin toparlanmasını destekleme sözü vermişti. AMB, bu süreçte, hükümetlerin de üzerine düşeni yaparak yapısal reformları gerçekleştirmesi gerektiğini söylemişti.

Draghi, "Küresel ekonomideki güçler enflasyonu aşağıda tutmaya devam ediyor. Bu güçler, enflasyonun bizim hedefimize daha yavaş dönmesine neden olabilir. Ancak, kalıcı bir şekilde daha düşük enflasyon oranına neden olmaları için bir sebep yok." dedi.

Aralık'ta Euro Bölgesi'nde işsizlik 4 yılın düşüğüne gerilerken, Ocak'ta imalat ve hizmet sektörleri son 1 yılın en hızlı fiyat düşüşünü yaşadı. Veriler, Euro bölgesinde düşük enflasyonun kök salmaya başladığına dair kaygıları artırıyor.