anapara.com

Ekonomistler Fed kararı için ne dedi?

Fed'in yaklaşık 10 yıl sonra faizi artırmasının ardından ekonomistler ntvpara.com'a kararı yorumladı. Ekonomistlerin görüşleri şöyle:  TÜSİAD Başekonomisti Dr. Zümrüt İmamoğlu: Fed bundan sonraki faiz indirimlerine mümkün olduğunca yavaş gidecektir. Gelecek yıl içinde iki faiz artışı daha gelebilir. 

'TÜRKİYE ZOR BİR SENE GEÇİRECEK'

TEPAV Direktörü Prof. Dr. Fatih Özatay: Türkiye ekonomisi Fed'in faiz artırma sürecine karşı hassas. Bu sene Türkiye ekonomisine giren sermaye miktarı çok az oldu. Türkiye 2016'da zor bir sene geçirecek. Merkez Bankası uzun süredir enflasyon hedefini yüzde 5 olarak açıklıyor. Merkez Bankası'nın temel hedefi fiyat istikrarını sağlamak. Merkez bundan sonra daha anlaşılır bir faiz politikası uygulamalı.

'PİYASALAR SAKİN KARŞILADI'

A1 Kapital Direktörü Belgin Maviş: Piyasalar kararı sakin karşıladı. 10 yıllıklar ve dolar tarafında sakin bir seyir izliyoruz. Bunun açıklaması piyasalar üzerindeki korkuların atıldığı ya da Yellen'ın konuşması sonrası yukarı atak olabileceği olabilir. Yellen'ın yapacağı konuşma belirleyici olacaktır.

'BEKLENDİĞİ KADAR GÜVERCİN DEĞİL'

Fed Eski Başekonomisti ve Dünya Gazetesi yazarı Erkin Şahinöz: Fed'in kararı beklendiği gibi bir sonuç oldu ancak toplantı bildirgesi beklendiği kadar güvercin (piyasa dostu) olunmadığını ortaya koydu. 2016 sonunda Fed'in faizini yüzde 1,4'e, 2017 sonunda yüzde 2,4'e çıkarılması öngörüsü ortaya konuldu. Yellen'ın konuşması ABD 10 yıllıklar ve dolarda harekete neden olabilir.NTVpara