anapara.com

Euro’da kan kaybı hızlanıyor

Euro, Avrupa Merkez Bankası (AÖB) yetkililerinin para politikasını gevşetmeyi sürdürme sinyali vermeleri ile Cuma günü 3 haftanın en büyük düşüşünü kaydetmesinin ardından kayıpları genişletiyor.

Euro, AMB’nin Yönetim Kurulu Üyesi Benoit Coeure’nin ABD ve Avrupa’nın para politikası farkına vurgu yapması ile birlikte Cuma günü değer kaybetti. Coeure, Fed’in geçtiğimiz hafta faizleri artırmadan kaçınmasına rağmen, “Avrupa ve ABD politika yapıcılarının izledikleri yol oldukça farklı olmaya devam edecek” dedi. AMB yetkilileri Ewald Nowotny ve Peter Praet Pazartesi günü konuşma yapacak. Öte yandan eurodaki gerilemenin Yunanistan’da Alexis Tsipras’ın seçimleri kazanmasının ardından sınırlanabileceği belirtiliyor.

ANZ Bank New Zealand Ltd. kıdemli döviz stratejisti Sam Tuck, “Coeure’nin değerlendirmeleri, Fed reaksiyonunun tatik bir duraksama olduğu ve AMB’nin parasal genişlemede daha fazlasını yapmaya hazır olduğuna işaret etti. Euro-dolar bu faktörlerin etkisiyle bası altında olacak” dedi.

Euro dolar karşısında, Cuma günü yüzde 1.2 değer kaybetmesinin ardından Singapur saati ile 08.11’de 1.1296 dolardan işlem gördü. Euro yen karşısında 135.52 yenden yatay seyrediyor. Dolar yen karşısında 119.98’den 119.96 yen seviyesine geldi. Japonya piyasaları Pazartesi’den Çarşamba’ya kadar tatil nedeniyle kapalı olacak.