Arjantin’in temerrüde düşmesinin gelişen ekonomilerde fazla bir etkisinin olmaması şaşırtıcı bulunurken, analistler bu ülkelerdeki bazı risklere dikkat çekiyorlar.
Gelişen ekonomilerin etkilememesinin nedenlerinin başında merkez bankalarının genişleme çabaları sonucunda uluslararası mali piyasalarda çok miktarda ucuz para bulunması gösterilirken, hızlı büyüyen ekonomilerin giderek ayrışmasına da işaret ediliyor.
HSBC baş ekonomisti Stephen King, gelişen ekonomilerde altta yatan büyüme olgusunun değişmediğini söyleyerek, “bu ülkeler bir anda ihracat gelirlerinin azalması ve aynı anda dışardan sıcak para bulma zorluklarıyla karşı karşıya kaldılar. Bu temel hikayeyi değiştirmiyor” dedi.
Çin’in büyümeye devam edeceği yolundaki inanış da IMF’in — eğer yapısal reformlar yapmazsa — 2020 de Çin’in büyüme hızının yüzde 3.5’e ardından da yüzde 2.5’e düşeceği yolundaki tahminleri hatırlatılarak sorgulanıyor.
Bunun nedeni olarak gelişen ülkelerde tüketim malı satışlarındaki büyümenin her zaman yukarı doğru olmayacağı gösteriliyor. CNBC de konuşan HSBC baş ekonomisti King, “Gelişen ülkelerde gelirler tahmin ettiğimizden çok daha az” dedi. ancak yaşam standartlarının giderek artacağını belirtti.
Analistler, “iyi niyetli diktatörlerce” yönetilen gelişen ülke ekonomilerinin daha iyi olduğu yolundaki inancın da doğru olmadığı görüşünde. UBS ekonomisti George Magnus, uzun vadeli verilerin, kapitalist serbest piyasa ekonomisine sahip ülkelerin daha iyi durumda olduklarını ve “iyi niyetli diktatörlerin “ de niyetlerinin değişebileceğini söyledi.
Analistler Rusya da da Ukrayna olaylarının, Rus iş çevreleri tarafından yıllar boyu geliştirilen imajın yok olmasına ve yönetimin söz verdiği reformların ne kadar azını gerçekleştirdiğinin ortaya çıkmasına neden olduğunu da belirtiyorlar.
Ayrıca derecelendirme kuruluşlarının da Arjantin’in temerrüdünün ardından bu ülkenin notunu kırmasının, gelişen ülke notlarının Avrupa ülkelerinden daha kolay kırıldığını gözler önüne serdiği belirtiliyor.
S&P devlet derecelendirme komitesi başkanı John Chambers, “Sular çekilince kimin durumunu güçlendirdiğini, kimin güçlendirmediğini göreceğiz” dedi.