anapara.com

İsrail gazı Türkiye’ye ne zaman gelecek?

Son günlerdeki olumlu işbirliği sinyallerinin ardından “Rus gazı yerine İsrail gazı” gelmesi adına adımlar atılmaya başlandı. Türk firmalar bu iş için istekli. Ancak gaz transferi için ilk tarih 2020’yi gösteriyor.

Milliyet Gazetesi'nden Mithat Yurdakul'un haberine göre, İsrail’le Türkiye arasında başlayan yakınlaşma süreci, ilk meyvesini enerji ilişkilerinde verdi. Rus gazını taşıyacak Türk Akımı rafa kalkarken İsrail gazı için şirketler devreye girdi. Turcas Petrol’ün CEO’su Batu Aksoy, projenin 1-3 milyar dolara mal olacağını, 2020’de İsrail gazının gelebileceğini belirterek, “Yaklaşık 250-270 milyar metreküplük bir potansiyelin 20-30 senede Türkiye’ye gelebileceği söylenebilir. Yılda 8 milyar metreküp bir miktar eder. İlk defa bir tedarikçi , ‘Türkiye gel benden gaz al’ diyor. ‘İstersen Türkiye’ye gelsin, Türk gazı olsun. Sen ondan sona istediğini yap, istersen Türkiye’de istersen Avrupa’da sat’ diyor” dedi.

Aksoy, İsrail-Türkiye arasında anlaşma umudunun iş dünyasının yaklaşımı için de “Beklediğimiz bir gelişmeydi. Biz ve bizim gibi başka şirketler de görüşmelerini yaparken mutlaka hükümetimizin, devletimizin bilgisine arz ediyorduk bunları. Hiçbir zaman bizim önümüz tıkanmadı. ‘Gitmeyin, görüşmeyin’ denmedi” dedi. İsrail’le yakınlaşmanın ardından enerji şirketleri, İsrail’de temasları hızlandırdı, devletler arası doğalgaz anlaşmasını beklemeye başladı.

RUSYA’YA ALTERNATİF OLMAZ

Aksoy, denizden gelebilecek İsrail doğalgazının kara hattından pahalıya geleceğini de ifade ederek, “Rusya’ya kısa vadede alternatif olacağını düşünmüyorum” dedi.

Aksoy, İsrail gazının olası maliyeti için de “1 ila 3 milyar dolar arasında olduğunu konuşuluyor. yaklaşık 500 km deniz altından gidecek bir boru hattı için yapması imkansız bir proje değildir. Ekonomik çerçevede gerçekleştirilebilecek bir boyuttur” dedi. Aksoy, Kıbrıs sorununun projeye etkisinin sorulması üzerine “Kıbrıs bağlamında siyasi sorun olabilir” dedi.

DENİZDE BÜYÜK REZERV VAR

Doğu Akdeniz’de keşfedilen rezerv 1.1 trilyon metreküp civarında. Bunun 540 milyar metreküpü Leviathan belgesinde.  Bu bölge ihracat sahası olarak ayrıldı. Ana pazar olarak da Türkiye ve Mısır düşünülüyor. Batu Aksoy, havada iyimser rüzgar esmesi halinde bile gaz projesinin 5 yıl sürebileceğini, Türkiye’nin İsrail gazını 2020’den itibaren alabileceğini söyledi.

Aksoy, “Hızlandırılırsa ve tüm tarafların isteği olursa en hızlı 1 senede olur. Konsorsiyumların oluşturulması, proje geliştirme en azından 1 sene alır. Finansmanın paralelde gerçekleşmesi 2 sene sürer. böyle bir şeyin inşaatı 1-1.5 senede yapılabilir. Bu kadar uzun vadeli stratejik işbirliklerinde 5 yıl uzun değil diye düşünüyorum” dedi.