anapara.com

Kara Liste Nedir?

Kara liste aslında Merkez Bankası tarafından tutulan, kişiler ve kurumlar bazında sorunlu bireysel krediler, çek ve senetler ile ilgili bir veritabanına halk arasında verilen isimdir. Ancak kredi ve kredi başvuruları sırasında referans alınan bir başka kaynak vardır. Bu ikinci kaynak Kredi Kayıt Bürosu (KBB) olarak geçer.

Halk arasında kara liste olarak tabir edilen kayıtlar, bu iki ayrı kurum tarafından oluşturulmuş veritabanlarından meydana gelmektedir.

Kullanılan kredi kartı, bireysel kredi, çek ve senetlerden dolayı takip başlatılması durumunda Merkez Bankası ve Kredi Kayıt Bürosu veritabanında ilgili kişi nezdinde takip kaydı yaratılır. İdari ve kanuni takip olarak iki tür takip bulunur. Yasaya göre 90 günü aşan gecikmeler hakkında yasal takip başlatılır. İdari takip de ise bu süre bankaya göre değişir.

Bireysel kredi / kredi kartı geri ödemelerinde yaşanan gecikmeler ise sadece Kredi Kayıt Bürosu veritabanında yer alır. Krediler için gecikme durumu, kredi sözleşmesinde yer alan geri ödeme planında belirtilen tutarların tarihlerinde yatırılmaması durumunda oluşur. Kredi kartlarında ise ekstrede belirtilen asgari ödeme tutarının son ödeme tarihinde yatırılmaması durumunda oluşur.

Bir ay ödemeyip, ertesi ay iki aylık ödeme yapsanız bile gecikmenin oluştuğu tarihi takip eden ay içinde gecikmeyle ilgili kayıt Kredi Kayıt Bürosu’na iletilir. Ancak bu kayıt yeni kredi veya kredi kartları başvurularında gecikme durumu devam etmiyorsa olumsuz bir sonuç doğurmayacaktır. Başvuru sırasında devam eden bir gecikme olması durumundaysa, hiçbir banka başka bir bankayla geri ödeme sorunu yaşayan tüketiciye kredi veya kredi kartı vermek istemeyeceğinden olumsuz netice doğurabilir.