anapara.com

Petrolde yeni krizler kapıda mı?

Petrolün kaderi için tüm gözler yarın yapılacak olan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) toplantısına çevrilirken, petrol fiyatları da dalgalanmaya devam ediyor. Uzmanpara'da yer alan habere göre ABD Merkez Bankası (Fed)  Başkanı Janet Yellen'ın dün akşamki açıklamalarının ardından 3,5 ayın en düşük  seviyesi olan 42,4 dolara kadar gerileyen petrol fiyatları, bugün ise Suudi Arabistan’ın yarın Viyana'da yapılacak toplantıda OPEC üyelerine petrol piyasasında arz ve talep dengesinin sağlanmasını hedefleyen bir öneri sunacağı beklentisiyle tırmanışa geçti. Uzmanlar OPEC'ten adım atılmaması ve fiyatlarda olası düşüş kaydedilmesi durumunda Rusya için tehlike çanlarının çalacağı belirtiliyor.

'RUSYA YENİ BİR PETROL KRİZİNE DAYANAMAZ'

Bloomberg ajansının son anketine göre şu anda Rus ekonomisi için en büyük risk düşük petrol fiyatları olarak görülüyor. Petrol fiyatlarında düşüşün frenlenmemesi ve olası 30 dolar seviyelerinin görülmesi durumunda Rusya'nın yeni bir petrol krizine dayanamayacağı öngörülüyor.

Alan Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Karabulut, "Petrolde 2015 yılı satış baskısının yoğun olduğu yıl olarak karşımıza çıkmakta, 2016 yılındaki beklentilerinde olumlu olduğunu söyleyemeyiz" dedi.

'OPEC RADİKAL KARAR ALMAZSA YENİ DİP SEVİYELER TEST EDİLEBİLİR'

Özellikle de dünya genelindeki ekonomik aktivitenin yavaşlamasının yanında petrol üreten ülkelerin arzı kısmamasının petrol üzerindeki aşağı yönlü baskıyı da artırdığına vurgu yapan Karabulut, 2015 yıl sonunda 40 dolara yakın dip seviyelerde seyreden petrolün 2016 yılında da OPEC’in radikal bir karar almaması durumunda, zayıf seyrini sürdüreceğini ve hatta yeni dip seviyeleri test edebileceğini söyledi.

Petrol fiyatlarının 2014 yılında başladığı sert düşüşün petrol üreticisi olan Rusya ve Suudi Arabistan gibi ülkeler üzerinde de olumsuz etkilerinin olduğuna dikkati çeken Karabulut, şöyle konuştu:

'RUSYA'NIN DARALMAYA DEVAM EDECEĞİNİ ÖNGÖRÜYORUZ'

"Özellikle 2014 yılında petroldeki düşüşle birlikte krize giren Rusya’nın yanında bu yıl da Suudi Arabistan tarafından ilk kez tahvil ihraç kararı alındı.

Rusya tarafındaki ekonomik krizi, petrol fiyatlarının düşüşünü 2015 yılında da devam ettirmesi derinleştirdi. 2015 yılında ortalama olarak yüzde 4 civarında daralmasını beklediğimiz Rusya ekonomisinin, 2016 yılında da IMF’in yüzde 0’lık büyüme beklentisine rağmen, daralmaya devam edeceğini öngörüyoruz. Özellikle OPEC’ten arzı azaltacak bir kararın çıkmaması, ya da uygulamada üretici ülkelerin bu kararı onaylamaması halinde petrol fiyatlarında 2016 yılında 30 Dolar seviyelerine doğru gerileme görülebilir."

ABD ham petrolünün varil fiyatı 29 sent yükselerek 40.23 dolardan işlem görürken, Brent ham petrolünün varil fiyatı da yüzde 1.62 artışla 43 doların üzerinde işlem görüyor. 

'PETROLDE 35 DOLAR BİLE RUSYA İÇİN TEHLİKENİN BOYUTUNU ARTIRIR'

Zaten 35 Dolar seviyelerine gerileyebilecek bir petrol bile, Rusya ekonomisi için tehlikenin boyutunu artırarak, ekonomik krizin hissedilebilirliğini güçlendirebilir.

'KATAR'DAN BAŞLAYAN YENİ BİR HAT GÜNDEME GELEBİLİR'

2016 yılında Rusya için tek kurtuluş kısa vadede petrol fiyatlarının yukarı yönlü tepki vermesi olarak gözüküyor. Bunun yanında Rusya’nın özellikle son yıllarda uyguladığı saldırgan tutumu bırakarak Avrupa ve Amerika ile tekrar işbirliği içine girmesi olacaktır. Aksi takdirde Rusya’nın işinin zor olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle Rusya’nın bu tutumuna devam etmesi nasıl Türkiye’yi Katar ile doğal gaz anlaşmasına ittiyse Avrupa’nın da bu tarz arayışlara yönelmesine neden olabilir. Belki de Katar’dan başlayan yeni bir doğal gaz hattından bahsedilebiliriz.

RUSYA'NIN SALDIRGAN TUTUMU KENDİNİ VURUYOR

Rusya’nın mevcut saldırgan tutumu kendisinden ithal mal alan ülkeleri maalesef başka arz kanallarına itmektedir ki asıl Rusya için tehlike bu olacaktır."

'PETROLDE SPEKÜLATİF HABERLER ETKİLİ OLMAYA BAŞLADI'

ALB Forex Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan ise, kritik toplantı öncesinde UZMANPARA’ya yaptığı değerlendirmede, spekülatif haberlerin son derece etkili olmaya başladığı petrol piyasasında en önemli konunun cuma günü gerçekleşecek olan OPEC toplantısından çıkacak kararlar olduğunu söyledi.

BU HAFTAKİ DÜŞÜŞÜN NEDENİ NE?

Petrol üreticisi ve ihracatçısı olan ülkelerin son dönemde petroldeki düşüşün yeniden hızlanmasıyla beraber endişelerinin arttığının görüldüğüne işaret eden Erkan “Çünkü düşük petrol fiyatları Rusya’nın sorunu olmaktan çıkarak diğer üretici ülkelerin de sorunu olma yoluna girmiştir. Özellikle gelirlerinin önemli bir bölümü petrol olan bu ülkelerin halen çok ciddi bütçe açıkları verdiği bilinmektedir. Suudi Arabistan’ın kesin olmayan bilgilere göre yarınki toplantıda 1 milyon varillik üretim kısıntısına onay verebileceği speküle edilmektedir. Bu haftaki düşüş ABD’den gelen stok verilerine bağlandı, ancak dipten bir toparlanma olup olmayacağını OPEC’in üretim kesintisi yapıp yapmayacağı daha çok etkileyecektir.”