anapara.com

Piyasalar “Çin teşviği” sonrası iyimser

Asya finans piyasalarında hırs ve korku, yatırımcıların dikkatlerini Çin'in parasal teşviğinin dünyanın ikinci en büyük ekonomisini ayağa kadlırmaya yetip yetmeyeceğine ilişkin değerlendirmelere çevirmeleri ile birlikte ince bir dengede duruyor. Gelişen piyasa hisse senetleri ve para birimleriılımlı yükselişler gösterirken, yen ve altının da içinde bulunduğu güvenli liman niteliğindeki varlıklar değer kazandı.

Hong Kong, Malezya ve Tayvan'da gösterge endeksler yukarı yönde hareket ederken, Şanghay Bileşik Endeksi'ndeki hisse senetlerinin önemli bölümü, Çin Merkez Bankası'jın bankalara uyguladığı zorunlu karşılık oranını düşürmesinin ardından yükseldi. Petrol yedi haftanın zirvesinden inerken, bakır, Çin'de imalat sanayi göstergesinin beklenenden kötü çıkması ve yedi yılın en düşük seviyesine gerilemesi sonrası değer kaybetti. Güçlenen yen Japonya hisse senetleri üzerinde aşağı baskı oluşturdu ve Avutsalya doları zayıfladı.

Küresel hisse senetleri Şubat ayında da düşerek kaybını dördüncü aya taşımasına karşın, gösterge endeks, 11 Şubat'tan bu yana yüzde'ten fazla yükseldi. ABD'de tüketicilerin dünyanın en büyük ekonomisini halen güçlendirdiğine ilişkin işaretler ve Asya'da merkez bankalarının ilave teşviklere gitmesi ve Avrupa Merkez Bankası'nın büyümeyi desteklemek için harekte geçmeye hazır olduğunu işaret etmesi, yükselişleri destekledi. Ham petrol ise geçen ay gördüğü 12 yılın en düşük seviyesinden toparlandı.

Tokyo'da SMBC Friend Securities Co. şef stratejisti Toshihiko Matsuno, "Piyasadaki hava toparlanma yönünde, ancak küçükçaplı kötü haberler bunu halen sarsabilir," dedi.

Çin'de imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi Şubat ayında 49 seviyesinde gerçekleşti ve Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı olan 49.4'ün altında kaldı. Bu Ocak 2008'den bu yana en düşük seviyeyi işaret ediyor. Çin'de yavaşlamanın diğer bir iaşreti olarak, imalat sanayine göre daha iyi performans gösteren hizmet sektörü PMI, Aralık 2008'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Çin'de Ulusal Halk Kongresi Cumartesi günü toplanacak ve bu toplantıda, 2016 yılı ve sonraki beş yıllık dönem için planlar belirlenecek.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 12:40'ta yüzde 0.4 yukarıda seyrediyordu.