anapara.com

Piyasalar Fed öncesi yön arıyor

Petrol altı yılın en düşük seviyesinden yükselirken, ABD endeks vadeli kontratları, küresel hisse senetlerinde yaklaşık bir aydır görülen en sert düşüşün ardından yukarı yönde hareket etti. Yuan, Çin Merkez Bankası'nın referans kuru 2011'den bu yana en düşük seviyesine çekmesinin ardından değer kaybetti.

Ham petrol New York'ta son dört günde ilk kez değer kazandı ve bu akşam açıklanacak olan ABD petrol stok verileri öncesi varil başına 38 doların üzerinde işlem gördü. Standard & Poor's 500 (S&P500) endeks vadeli kontratları, Dow Chemical Co. ile DuPont Co.'nun birleşme haberleri sonrası sıçrama yapmalarının ardından yüzde 0.2 yükseldi. Hong Kong'da işlem gören Çin hisse senetleri, Asya hisse senetlerindeki satışları hızlandırırken, yuan dolar karşısında yüzde 0.1 zayıfladı.

Emtia fiyatlarında beş aydır süren düşüş, ham madde şirketlerinin karlarının azalması ve deflasyon riskinin artmasının etkisi ile, hisse senedi ve kredi piyasaları üzerinde baskı oluşturdu. Ekonomik yavaşlamasının küresel yatırımcılar için kilit endişe kaynağı olduğu Çin'de, Çarşamba günü açıklanan enflasyon rakamları tüketici talebinde yeni yeni ortaya çıkan toparlanmayı işaret etti. Çin Merkez Bankası, Bloomberg Intellegence ekonomisstlerine göre, Fed'in gelecek haftaki beklenen faiz artırımı kararı öncesi, yuan üzerinde birikmiş değer kaybı baskısını hafifletmeye çalışıyor.

Melbourne'de şef piyasa stratejsti Chris Weston, "Piyasanın büyük bir düşüş yaşadığı ve spekülatörlerin biraz masadan çekildiği bir durumdayız," dedi ve "Belki de bu hareket biraz fazla ileri gitti" şeklinde görüş bildirdi.