anapara.com

Piyasalar “Yellen” öncesi yön arıyor

ABD endeks vadeli kontratları, ABD hisse senetlerinde Cuma günkü düşüşün ardından yükseliş işaret ederken, petrol varil başına 31 doların üzerine çıktı. Japonya hisse senetleri, Japon yeninin 2009'dan bu yana en keskin haftalık kazancının bir kısmını geri vermesinin ardından kayıplarını geri aldı. Asya piyasalarının büyük bölümü ay takvimine göre Yeni Yıl tatilinden dolayı kapalı.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.4 kadar yükseldi. ABD hisse senetlerinin gösterge endeksi geçen hafta yüzde 3.1 düşerken, Çin'den petrole ve faizlere, geniş bir yelpazeye yayılmış endişeler, stratejistlerin endekse ilişkin projeksiyonlarını aşağı çekmelerine neden oldu. Batı Teksas petrolü (WTI), geçen haftaki yüzde 8.1'lik düşüşün ardından yüzde 0.9 yükseldi. Japon yeni zayıfladı ve bu durum, Topix Endeksi'nin yüzde 1.7'ye kadar genişleyen kaybını geri almasına yardımcı oldu. Altın değer kaybetti.

ABD hisse senetleri 31 Aralık'tan bu yana yüzde 8 düştü ve S&P 500 Endeksi'nin 2008'den bu yana en kötü yıl başlangıcı yapması iile birlikte, hisse senetlerinin toplam değerinde 2 trilyon dolardan fazla bir erime meydana geldi. ABD ekonomisindeki yavaşlamaya ilişkin yeni işaretler, Cuma günü en yüksek değerlemelere sahip teknoloji ve tüketici hisselerine satış dalgası getirdi ve bu durum, petrol fiyatlarının Haziran'dan bu yana yüzde 50 düşmesi ve küresel piyasalarda bu yıl baskın konu olan Çin ekonomisindeki yavaşlamadan kaynaklanan endişelere katkıda bulundu.

Tokyo'da Nomura Holdings Inc. hisse senedi piyasası stratejisti Masaaki Yamaguchi, "Çin piyasalarının yeni yıl tatili nedeniyle kapalı olmasından dolayı, hareket getiricek faktörler fazla yok," dedi ve "ABD istihdam verilerinin nasıl değerlendirileceği konusunda fikirler farklı" şeklinde görüş bildirdi.

Çin, Hong Kong, Endonezya, Malezya, Yeni Zelanda, Filipinler, Singapur, Güney Kore ve Tayvan'da piyasalar tatil nedeniyle kapalı. ABD'de CUma günü açıklanan Ocak ayı işsizlik oranı, 190,000 artış göstermesi beklenirken 151,000 artan tarım dışı istihdam veriisne karşın, yüzde 4.9'a inerek sekiz yılın en düşük seviyesine geriledi.

Piyasalar ayrıca, Fed Başkanı Janet Yellen'ın Çarşamba ve Perşembe günleri Kongre'de yapacağı konuşmalara çevrildi. Bu konuşmalarda, para politşkasının geleceğine ve olası faiz hareketlerine ilişkin işaretler aranacak.

Japonya'da Topix Endeksi, Tokyo saati ile 13:58'de yüzde 0.7 yukarıda seyrediyordu. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.4 yükseldi. Yen dolar karşısında, geçen hafta yüzde 3.7 ile Temmuz 2009'dan bu yana en hızlı haftalık kazancını gerçekleştirdikten sonra, yüzde 0.4 düşüşle 117.32 seviyesine geriledi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1'den az yükseldi. Batı Teksas petrolü yüzde 0.9 yükselerek varil başına 31.17 dolara çıktı. Altın yüzde 0.6 düşüşle ons başına 1,166.52 dolara geriledi.