anapara.com

Piyasalarda bu hafta neler olacak?

ABD'de cuma günü açıklanan 4'üncü çeyrek büyüme ve kişisel gelirler verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi, geçen hafta başında çekirdek enflasyonun beklentilerin üzerinde artış kaydetmesinin ardından ekonomideki toparlanmanın ılımlı bir şekilde devam ettiğine yönelik düşünceleri destekledi. Cuma günü beklentilerden iyi gelen veri serisinin devam etmesi ile dolar endeksi yüzde 1'e yakın yükselişle 98,26'ya çıkarken, Dow Jones endeksi yüzde 0,34 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,19 değer kaybetti, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,18 yükseldi. Analistler, piyasaların bu hafta cuma günü açıklanacak şubat ayı tarım dışı istihdam ve çarşamba günü açıklanacak Bej Kitap raporuna odaklandığını ifade ediyor.

Ocakta 151 binle beklentinin altında kalan tarım dışı istihdamın şubatta 190 bine yükselmesinin beklendiğini aktaran analistler, ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından yayımlanacak "Bej Kitap" raporunda da Fed'in mart ayı toplantısı öncesinde ekonomik aktiviteye ilişkin işaretlerin aranacağını belirtiyor.  Avrupa tarafında ise açıklanan verilerin ekonomide toparlamanın istenilen hızda olmadığına işaret etmesi Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) 10 Mart'taki toplantısının önemini artırdı. Geçen hafta içinde Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Jens Weidmann'ın para politikasını daha da gevşetmenin, uzun vadeli riskleri ve yan etkileri beraberinde getireceğini ve bu durumu göz ardı etmenin tehlikeli olacağını vurgulaması piyasalarda AMB toplantısına ilişkin destek beklentilerini azaltırken, euro/dolar paritesi cuma günü yaklaşık 1 ayın ardından 1,10 seviyesinin altına geriledi ve 1,0900 – 1,0950 bandında dengelendi.

Cuma günü Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,95, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,38 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,56 değer kazandı.  Asya'da Çin piyasalarındaki likidite endişelerine bağlı sert düşüş dikkati çekerken, Japonya'da açıklanan sanayi üretimi verisinin beklentileri aşmasına karşın Nikkei 225 endeksi günü yüzde 1 düşüşle tamamladı. Çin'de Şanghay bileşik endeksi şu dakikalarda yüzde 3,6 değer kaybetti. Yurt içinde, geçen hafta küresel piyasalara bağlı olarak dalgalı bir seyir izlenirken, cuma günü piyasalar kapandıktan sonra açıklanan değerlendirmesinde Fitch Ratings Türkiye'nin kredi notu ve görünümü değiştirmedi.

Cuma günü BIST 100 endeksi günü yüzde 0,36 değer kaybıyla tamamlarken, borsa kapandıktan sonra, Güney Afrika başta olmak üzere gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında hızla düşüşe geçmesinin etkisiyle uluslararası piyasada dolar/TL 3,00 sınırına kadar yükseldi.

Analistler, Güney Afrika'da ekonomi yönetimine ilişkin piyasadaki soru işaretlerinin dolar/rand paritesinde yüzde 5'e varan kayıplara neden olduğunu, bunun da diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine ilişkin risk algısını bozduğunu kaydediyor. Şu dakikalarda dolar/TL'nin 2,9730 seviyelerinde dengelenmeye çalıştığına değinen analistler, 2,9550 seviyesinin üzerinde kalınması durumunda teknik görünümün de yükseliş isteğini destekleyebileceğini, aksi durumda tekrar 2,92 seviyesinin gündeme gelebileceğini tahmin ediyor.