anapara.com

Piyasalarda yön arayışı sürüyor!

Asya hisse senetleri, G-20 maliye bakanlarının Şanghay'da haftasonunda grçekleştirdikleri toplantıda büyümeyi desteklemeye yönelik yalnızca muallak yorumlarda bulunmalarının ardından karışık bir seyir izledi. Japon yeni güçlenirken, Çin yuanı, Yeni Zelanda doları ile birlikte değer kaybetti.

Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi Kasım 2014'ten bu yana en düşük kapanış seviyesine yaklaşırken, Japonya'da Topix Endeksi yükselişini üçüncü güne taşıdı. Nissan Motor Co., hisse geri alım planı açıklamasının ardından, 2009'dan bu yana en güçlü yükselişini gerçekleştirdi. Yen üç günlük düşüşünün ardından yükselirken, yuan düşüşünü yedinci güne taşıdı. Kiwi olarak da adlandırılan Yeni Zelanda doları, zayıf ekonomik verilerin faiz indirimi beklentilerini güçlendirmesinin ardından, yaklaşık dört ayın n büyük iki günlük kaybına yöneldi. Ham petrol, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısının altı yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine inmesinin ardından varil başına 33 dolar civarında seyretti.

Küresel hisse senetlerinin bu yıl sert kayıplar yaşaması ve döviz piyasalarındaki volatilite, G-20 ülkelerinin talebi desteklemek ve istikrarı güçlendirmek için daha fazla adım atacağı beklentilerini güçlendirmişti. Dünyanın en büyük ekonomilerinin maliye bakanları koordineli bir teşvik planı ile gelmezken, büyümeyi desteklemek için, para, maliye politikaları ve yapısal araçları kullanacakları taahhüdünde bulundu. G-20 ülkeleri, rekabetçi devalüasyondan kaçınacaklarını bir kez daha vurgularken, Euro Bölgesi maliye bakanlarından oluan Eurogrup'un başkanı Jeroen Dijsselbloem, Japonya'nın politikalarına ilişkin bazı endişelerin olduğunu söyledi.

Melbourne'de IG Ltd. şef piyasa stratejisti Chris Weston, "Herkesin dikkati G-20'den gelen yorumlarda ve bunun önemli bölümü de Japonya'da olanlardaydı," dedi ve "Japonya Merkez Bankası'nın artık enflasyon beklentilerini güçlendirmek için yapabileceği fazla bir şey yok. Döviz piyasasına müdahale etmeyecekler. Bu neredeyse kesin gibi" şeklinde görüş bildirdi.

Merkez bankalası son 10 yılda küresel bunalımdan kaçınma konusunda kritik rol oynadılar, ancak şimdi, dünyanın önde gelen ekonomilerinin üst düzey yetkilileri arasında parasal teşviklerin artırılmasına ilişkin bir görüş bidliği yok. Bu durum, ülke içi siyasi engellerle karşılaşabilecek maliye politikaları üzerinde odaklanılmasına yol açıyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 12:13'te yüzde 0.2 yukarıda seyrediyordu. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 3 düşerken, Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.6 yükseldi.