anapara.com

Piyasaları zor günler mi bekliyor?

Merkez Bankası dünkü kararında faizi sabit tuttu. Merkez'in kararıyla birlikte dolar yükselişe geçti, eksi seviyelerden çıkamayan Borsa İstanbul ise yüzde 1.25 kayba yöneldi.

Vatan Gazetesi yazarı Ali Ağaoğlu konuyu köşesine taşıdı. İşte o yazı:

Dün yapılan Para Politikası toplantısında Merkez Bankası “hiçbir şey” yapmadı, tüm faizleri ve koşulları aynen korudu. AKP ile bir koalisyon olasılığının ortadan kalkmasıyla tırmanan siyasi belirsizlik ortamında piyasalar en azından Merkez’den bir adım beklediler. Herhangi bir adım gelmeyince, dolar/TL kuru 2.9066, “sepet kur” da 3.0578 ile tarihi rekorlarını kırarken BIST 100 endeksi de 76,195’e kadar geriledi!

Döviz kurlarındaki yükselişe cevap olarak MB’nın para politikasında “sadeleştirmeye” gidebileceği bekleniyordu. Piyasaların “sadeleştirmeden” kastı; tek faiz politikasına geçilmesi ve piyasanın çok gerisindea kalan haftalık politika faizinin en azından “MB Ağırlıklı Ortalama Faizi” olan yüzde 8.70 seviyelerine kadar çekilmesiydi!

Toplantıdan sonra yapılan açıklamada “İşlenmiş gıda ve enerji fiyatlarındaki gelişmeler kısa vadede enflasyonu olumlu etkilemektedir. Bununla birlikte, döviz kuru hareketleri çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktirmektedir. … gerekli görülen süre boyunca daha sıkı bir likidite politikası uygulanmasına karar verilmiştir.” denilmiş. Kurların enflasyona yansıması olacağının kabulü bir şey ifade etmiyor. Buna engel olacak “sıkı bir likidite politikası” deniyor, bu uğurda da herhangi bir adım atılmış değil!

Toplantıdan sonra sadeleştirme adımları, döviz likiditesi ve finansal istikrar adına atılacak adımlara dair ek bir açıklama yapılmış durumda. Piyasalardaki yangını söndürecek ciddi adımlardan “henüz” söz edilmiyor. Bugün yapılacak “Analist Toplantısında” açıklanması beklenen önlemlerin ne olacağını henüz bilmiyoruz ancak dün yapılan PPK’da faiz konusunda bir adım atmayıp, bir sonraki PPK’da uygulamaya başlanması beklenen bu adımların geç kalmaktan öte bir faydası olmayacak.

Kur cephesinde son bir ayda yaşanan sert yükselişin bir kısmı dışarıdan gelmişti. Ancak son bir haftadaki yükseliş tamamen içeriden kaynaklanıyor. Kabul, siyasi cephedeki belirsizlik bu kadar artmışken tek başına Merkez Bankası’nın piyasalara bir çözüm bulmasını beklemek haksızlık. Ancak MB’nın da hiçbir şey yapmadan beklemesi de anlaşılır gibi değil! En azından dün küçük de olsa bir adım atarak, piyasalara verebileceği “ben buradayım!” mesajıyla dahi piyasa katılımcılarının bir durup düşünmelerini sağlayabilirdi! Yapılmadı!

Merkez Bankası adeta “donunca” kendini sahipsiz hisseden piyasalar da adeta kafası kopmuş tavuk misali oradan oraya savruldular! Siyasi kaos ortamında “sığınılacak bir liman” diye düşündükleri Merkez Bankasının limanının da onları rüzgarlardan korumadığını gördüler.

MB adına bir kredibilite kaybı daha olarak kayıtlara geçti!