Dünya Bankası, Fed’in 2006’dan bu yana ilk kez faiz oranlarını artırmaya başlamasının gelişen piyasalar için sorun yaratmayacağını öngörüyor.
Washington merkezli banka, konu ile ilgili “Ancak küresel piyasalardaki finansal stres bu tahmini bozarak, en kırılgan olan gelişen ekonomilerden hızlı bir sermaye çıkışı görülmesini tetikleyebilir” değerlendirmesi yaptı.
Banka ekonomistleri Carlos Arteta, M. Ayhan Kose, Franziska Ohnsorge ve Marc Stocker tarafından yayımlanan raporda, “Gelişen ve sınırda olan ekonomiler üzerinde sadece ılımlı bir etki yaratacak sakin bir sıkılaştırma döngüsü beklentisinde olmak için birden fazla neden bulunuyor” ifadesi kullanıldı.
Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 16-17 Eylül’deki politika toplantısı öncesinde Bloomberg anketine katılan ekonomistler faiz artırımına bu hafta gidilip gidilmeyeceği konusunda bölünmüş durumda. Federal fon oranları için hedef aralık 2008’den bu yana sıfıra yakın seviyede tutuluyor.
Dünya Bankası ekonomistleri, “ABD ekonomisi güçlü, kısa ve uzun vadeli oranlar arasındaki fark dar olmayı sürdürebilir ve diğer önemli merkez bankalarının genişlemeci para politikasına devam etmesi bekleniyor” değerlendirmesi yaptı.
Raporda, “Sıkılaştırma döngüsünde görülebilecek finans piyasası volatilitesi yurtiçi kırılganlıklar ile birleşerek mükemmel bir fırtına haline gelebilir ve daha kırılgan olan ülkelerin sermaye akışlarında keskin düşüşlere neden olabilir. Gelişen piyasalar, kırılganlıkları azaltacak parasal ve mali politikalar sahip olmalı, politika kredibilitesini güçlendirmeli ve büyümeyi desteklemek yapısal politika gündemini ivmelendirmeli” ifadeleri kullanıldı.