Türk mevzuatına kira sertifikaları olarak tanımlanan faizsiz finansman modeli dünya literatüründe ise sukuk olarak bilinen finansal sertifikalardır.
Kira sertifikalarının nasıl yatırım yapılır konusuna tam olarak açmadan önce kira sertifikalarını faizsiz bonolar olarak betimlemek doğru bir yaklaşım olacaktır.
Kira sertifikaları belirli bir mal veya varlık gelirine dayandırılarak oluşturulduktan ve ikinci el piyasada ihraç edildikten sonra yatırımcıya mevut fiyat ve fiyattaki değişiklikler üzerinden düzenli getiri sağlarlar. Likit varlıklar olarak kabul edilen kira sertifikaları ya da sukuklar, gayrimenkulden zirai yatırmalara kadar çok farklılıklar gösterirler. Dayanak varlıklarına göre isimlendirileler kira sertifikalarında yatırım yapmak isteyen yatırımcılar gün içinde 09:00 ile 17:00 arasında internet üzerinden alım ve satım işlemi yapabilirler.
Alış/satış işlemlerinden komisyon alınmayan kira sertifikalarında minimum yatırım miktarı (alış miktarı) 100 TL nominal ve üzeri şeklindedir.
Kira sertifikalarının avantajları nelerdir?
Kira sertifikaları orta ve uzun vadede sabit getiri imkanı sağlar. Risk almak istemeyen ve faiz getirisinden sakınan yatırımcılara orta/uzun vadede düzenli getiri avantajı sunar.
Kira sertifikaları, sertifikaya konu olan varlığın kira gelirinden de dönemlik getiri almasını sağlar.
Kira sertifikalarının tümünün temelinde ticari bir ilişki söz konusudur. Yani Kira sözleşmenin dayanak varlığı mutlaka maddi olarak görülebilir ve ticari bir anlaşma söz konusudur.
Kira sertifikaları borsada ikincil piyasada işlem gördükleri için yatırımcı vadesinden önce kira sertifikasını satabilir dolayısıyla kira sertifikalarının likidite avantajı vardır.
Kira sertifikalarında mevduata göre vergi avantajı vardır. Şöyle ki yıllık vadeli mevduat hesaplarından %12 olan stopaj, TL cinsinden Kira Sertifikalarında %10’du.
Küçük yatırımlarda dahi kira sertifikalarında işlem yapılabilir. Minumum 100 TL nominal değeri üzerinden komisyon da ödemeden işlem yapılmaktadır.
B tipi yatırım fonları hangi yatırımcı tipine uygun öğrenmek için TIKLAYIN!
Kira sertifikaları güvenilir midir?
Kira sertifikaları Sermaye Piyasası Kurulu kanununa göre ihraç edilmiştir ve ihraçcı kuruluşun ihraç koşulları kanunda belirtilmiştir. A:Ş: olmaları, dayanak varlığın tanımı, yönetimi denetlenmesi gibi detaylar kanunla tanımlanmıştır. İhraç edildikten sonra ikinci el piyasada işlem görmekte ve sertifikalar Merkezi Kayıt Kuruluşu nezdinde elektronik ortamda kayden hak sahipleri bazında izlenmektedir.