anapara.com

Lehman Brothers Nedir?  

Merkezi ABD’nin New York kentinde bulunan ve 160 yıllık bankacılık tecrübesi olan ABD’nin en büyük beşinci yatırım bankası Lehman Brothers, 15 Eylül 2008 tarihinde iflasını ilan etti.  Lehman Brothers  iflasını ilan ettikten sonra dünya 80 yılın en büyük krizini gördü. Lehman Brothers’ın iflas sebepleri uzun süre gündemde oldu ve kriz hakkında birçok neden öne sürüldü. Bu sebepler ise; yetersiz sermaye, yüksek kaldıraç ve bol riskli yatırımlar şeklinde sıralanabilir.

Lehman Brothers Krizi Dünyayı Nasıl Etkiledi?

Amerika’da meydana gelen kriz dünya ekonomisini etkisi altına aldı ve gelişmekte olan ülkeler bu krizden oldukça etkilendi. Krizin gelişmekte olan ülkeleri derinden etkilemesinin ise birçok sebebi var; uluslararası sermayenin (sıcak para) kaynağı olan ülkelerde sorunlar yaşandı. Sorunların gelişmekte olan ülkeleri de etkileyeceği korkusu, bu ülkelerdeki uluslararası sermayenin hızla çıkmasına yol açtı. Gelişmiş ülkelerde büyümenin düşmesi, talebin gerilemesine yol açtı ve gelişmekte olan ülkelerden yapılan ithalat azaldı. Genel olarak ele aldığımızda Lehman Brothers krizi gelişmekte olan ülkelerin ihracatlarının azalmasına ve ekonomilerinin küçülmesine yol açtı.

Lehman Brothers Krizi Türkiye’yi Nasıl Etkiledi?

Tüm dünyayı etkisi altına alan finansal temelli kriz Lehman Brothers Türkiye’yi de etkiledi. Ülkemizde işsizlik oranında artış yaşandı. Türkiye’den sonra işsizliğin en çok olduğu ülkeler Portekiz ve İspanya oldu. Kriz sonrası dönemde en fazla gelir kaybı, kriz sonrası dönemde ise en fazla büyüme oranı Türkiye’de meydana geldi.