ABD Hazine tahvilleri, petrolün düşüşünü varil başına 50 doların altına derinleştirmesi ve Avrupa ekonomisinin zayıflık işaretleri göstermesinin güvenli olarak nitelenen yatırım araçlarına talebi artırması sonucu değer kazanırlen, hisse senetleri düştü. Yen ve altın güçlendi.
ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan düşerek, Londra saati ile 40:30'da yüzde 1.99'a indi ve Ekim ayından bu yana ilk kez yüzde 2 seviyesinin altını gördü. Küresel ülke tahvil faizlerini içeren endeks rekor seviyeye düştü. Küresel hisse senetlerinin göstergesi MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.5 kaybederken, Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 geriledi. Yen 16 önemli para biriminin 13'ü karşısında güç kazandı ve altın yüzde 0.7 sıçradı. Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 2.9 geri çekilerek varil başına 48.60 dolara indi.
Markit Economics'in bugün açıkladığı veriler, Euro Bölgesi'nde hizmet ve imalat sanayi endeksinin Aralık ayında genişleme işaret ettiğini, ancak bu verinin ilk açıklanan rakamın altında kaldığını gösterdi. Dünyanın en büyük tahvil fonunun eski yöneticisi Bill Gross, Janus Capital Group Inc.'nin internet sitesinde çıkan değerlendirmesinde, düşen petrol fiyatları ve güçlenen doların borçlanma maliyetlerinin artışı için potansiyeli azaltması ile birlikte, Fed'in faizleri "hiç değilse" bu yılın sonlarına kadar yükseltmeyeceğini söyledi.
Paris'te Societe Generale SA Avrupa faiz strateji müdürü Ciaran O’Hagan, "Birşeylerin gelmekte olduğunun bir işareti," dedi ve "Düşen petrol fiyatları düşük enflasyon anlamına geliyor. Küresel büyümenin yukarı yönde kıpırdamasını beklerken, dünya muhtemelen düşük büyüme, düşük enflasyon ortamında kalacak. Bu da tahviller için iyi haber" şeklinde görüş bildirdi.
Petrol fiyatlarındaki düşüş, enerji hisselerinin küresel düşüşte en fazla kaybeden grup olmasına neden oldu ve bu küresel düşüş sonucu, dünya hisse senetlerinin toplam değeri bu yıl 1 trilyon dolar eridi.