Havalar soğuyunca akıllara ilk olarak doğal gaz faturası geliyor. Kış ayında herkesin ortak derdi olan yüksek gelen doğal gaz faturasını bazı yöntemler deneyerek düşürmeniz mümkün.
Doğal gaz faturanızı nasıl düşüreceğinize geçmeden önce bu önemli enerji kaynağı hakkında birkaç detay paylaşalım. Bir petrol türevi olan doğal gazın ilk olarak M.Ö. 900’lü yıllarda Çin’de kullanıldığını bilinmektedir. Doğal gazın yaygın olarak kullanılması ise 1790 yılında İngiltere’de başlamıştır.
Değerli bir enerji kaynağı olan doğal gaz, ham petrolden sonra yakıt olarak ikinci sıradadır. Petrol ile birleşik olan doğal gazın, en geniş alana sahip olduğu yer Katar’dır.
İran, Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Kanada ve Hollanda önemli doğal gaz üreticileri arasında yer almaktadır.
Ülkemizde çıkarılan doğal gaz enerji ihtiyacını karşılamada yeterli değildir. Dolayısıyla Türkiye bu ihtiyacını karşılamak adına başta Rusya olmak üzere Azerbaycan, Cezayir, Nijerya gibi ülkelerden doğal gaz satın almaktadır.
Doğal gaz faturasını düşürerek tasarruf edebilirsiniz.
Çoğu kişi tasarruf edemediğinden şikâyetçi. Siz de bunlardansanız, aşağıdaki yöntemleri uygulayarak doğal gaz faturanızı düşürerek tasarruf edebilirsiniz.
Enerji Genel Müdürlüğü’nün “Isıtma ve Yalıtım” raporunda doğal gaz faturasını düşürmek için evde alınması gereken önlemler şöyle sıralanıyor.
- Kış aylarında odalarda mümkün olduğunca çamaşır kurutmayın.
- Evde bulunmadığınız dönemlerde ısıtıcınızın veya radyatörünüzün vanasını kısın ya da kapatın.
- Kapı ve pencere çerçevesi etrafındaki çatlakları onarın, hava sızıntılarını önlemek için pencere bandı ve sünger kullanın.
- Odalarınızı havalandırırken ısıtıcınızı mutlaka kapatın
- Radyatörden çıkan ısı, arkasındaki duvarı ısıtır, ısı kaybını önlemek için radyatörün arkasına yalıtım levhaları yerleştirin.
- Kapalı perdeler ısı kaybını yüzde 25 oranında önler, radyatörlerin ısı akışına engel olacak uzun perdeler kullanmayın.
- Pencere ve kapılar, ısının dörtte birinin kaybına neden olur. Yalıtımsız evde gerçekleşen kaybın yaklaşık yüzde 20’si, tek camlı pencerelerden kaynaklanır, çift cam kaybı yarıya indirilebilir.
- Güneş gören pencerelerin perdelerini açarak ısıdan daha fazla yararlanın, güneş çekildikten sonra perdeleri mutlaka kapatın.
- Radyatör bağlantı borularında su sızıntısı olmadığından emin olun.