anapara.com

Geleceğe yön verecek teknolojiler

Çevreden sağlığa, üretimden sürdürülebilirliğe, insan hayatını kolaylaştırıp, geleceğe yön verecek teknolojileri sizin için bir araya getirdik.

 

Hidrojen yakıt kullanan arabalar

Hidrojen yakıt kullanan araçlar önümüzdeki günlere damgasını vuracak. Günümüzde insanlığı bekleyen en büyük tehditlerden biri olan çevre kirliliğinin azaltılması yönünde önemli bir adım olarak görülen sıfır emisyonlu hidrojen yakıt hücreli otomobiller, fosil yakıt yerine, hidrojen kullanacak. Atmosferdeki hidrojeni, elektrik enerjisine çevirerek otomobillere güç sağlayan yakıt hücreleri, ilerleyen zamanda endüstri üretiminde de kullanılacağı düşünülüyor.

Elektrikli otomobil modelleri için tıklayın!

Yeni nesil robotlar

Geleceğin üretim tesislerinde, insanların yerini robotlar alacak. Üretim faktörlerine daha rahat adapte edilebilmeleri ve hataları minimuma indiren robotlar sayesinde üretim ucuzlayıp, üretim kayıpları en aza indirilecek. Fakat üretimin robotlaşmasının önündeki en büyük engel, artacak olan işsizlik…

Kendi kendini yok edebilen plastikler

Cep telefonlarından, uzay teknolojisine kadar hayatımızın en alanında kullanılan plastikler, artık geri dönüşümlü olarak üretilecek. Doğaya atıldıktan 5 yıl sonra kendi kendini yok etmek üzere yeniden üretilecek plastikler sayesinde önemli bir çevre sorunu çözülmüş olacak.

Genetik ürünler

Dünya gündeminde adının ilk duyulmasından itibaren tartışmalı bir konu olan genetiği değiştirilmiş ürünlerdeki çalışmalar son hızla devam ediyor. Konu hakkında araştırma yapan bilim insanları, dünyadaki açlık problemine ancak genetik kodları değiştirilerek, daha besleyici ve değişen iklim şartlarına uyumlu hale getirilmiş genetiği değiştirilmiş ürünler ile çare bulunabileceğini belirtiyorlar.

3 boyutlu yazıcılar

Şimdilik sınırlı bir kullanım alanına sahip olan 3 boyutlu yazıcılardaki çalışmalar, önümüzdeki yıllarda yepyeni bir boyut kazanacak. Özellikle doku tamiri ve yeniden doku oluşturulması konusunda 3 boyutlu yazıcılar ile yapılan çalışmalar, sağlık sektörünü yeni boyutlara taşımaya hazırlanıyor.

Yapay zekada yapılan çalışmalar

Düşünme ve yorum yapabilme yeteneğine sahip yazılımlar sayesinde, insan hayatı büyük oranda kolaylaşacak. Yalnız fizikçi Stephan Hawking’in başını çektiği bir grup, yapay zekanın bir süre sonra insanlığı bir virüs gibi algılamaya başlayıp, onu yok edeceği görüşünü taşıyor.

Sanal gerçeklik gözleri için tıklayın!

Dağıtım üretimi

Üreticiden tüketiciye, tek aşamada hizmet sunması için geliştirilen dağıtım üretimi sayesinde dünya üzerinde hızla azalan kaynaklar daha verimli ve etkin bir şekilde kullanılacak. Çevresel faktörleri minimuma indirmesi planlanan dağıtım üretimine getirilen en büyük eleştiri, 3. dünya ülkeleri açısından önemli bir işsizlik sorununa yol açacağı yönünde.

Bu teknolojiler çerçevesinde üretilen ürünler, yapılan eleştirileri doğrular nitelikte bazı sorunlara yol açsa da, hayatımızı kolaylaştırdığı da kuşku götürmez bir gerçek…

Örneğin, sıfır emisyon oranına sahip çevre dostu Gogoro scooterlar, ilk hidrojen bazlı motor deneyimini sunuyor. Yeni nesil robot teknolojisini kullanan Fransız Emiota tarafından geliştirilen Belty kemerler ise üzerinde bulunan mikro motorlar sayesinde, takan kişinin bedensel durumuna göre pantolon belini ayarlıyor. Kemerin üzerinde bulunan sensörler kullanıcıların yemek yemediğini anlıyor ve kemerin sıkılığını buna göre ayarlıyor. Buna ek olarak kemer bluetooth bağlantısıyla akıllı telefonlara bağlanarak kontrol edilebiliyor.