Piyasa analistleri arasında en fazla görüş ayrılığına altın sebep oluyor. 2015´te altın için boğa ve ayı eğilimine sahip olanların dayandıkları temel faktörler şöyle:
ALTIN FİYATLARI
Altın için ayı eğilimli yatırımcılar gelecek yıl fiyatların 1050-1090 dolar arasında olacağını hatta 950 dolara inebileceğini düşünüyorlar. Bu tahminlerin sebepleri şunlar:
Dolar: Altın dolar bazlı bir emtia ve dolar güçlendiğinde altın daha pahalı hale geldiğinden fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşuyor. Goldman Sachs analistleri "Altın fiyatında görünüm güç çünkü dolar güçleniyor" dedi.
Petrol: Düşen petrol fiyatları emtia endekslerini etkiledi ve metaller de aşağı indi. Deutsche Bank analistleri, "Petrolde düşüşün S&P 500 üzerindeki negatif etkileri altın için biraz destek sağlayabilir ancak genel trend aşağı yönlü" dedi.
Ekonomik büyüme: Çin, Avrupa Birliği ve Japonya yavaş büyüme uyarısı yaptı. "Saxo Bank emtia stratejisi başkanı Ole Hansen, "ABD ekonomisi iyi durumda, büyüme artıda ancak ABD dışında çok sorun var" dedi.
Enflasyon: Petrolde fiyatlarındaki düşüş küresel fiyatlarda düşüşe sebep oluyor. Bu durum Çin Merkez Bankası´nı harekete geçmeye itti ve ECB´yi miktarsal gevşemeye mecbur bırakabilir
Boğalar: Altında yükseliş bekleyenler fiyatların 1200-1238 dolar civarında olmasını bekliyor. Daha boğa eğilimli olanlar arasında 1500 dolar beklentisi de var. Temel nedenler şunlar:
Petrol: Boğalar düşen altın fiyatlarında yükseliş potansiyeli görüyor. Mitsui & Co değerli metaller analisti David Jollie, "Zayıf petrol fiyatları düşük talebe bağlanıyor ve bu görüşte haklılık payı var. İnsanlar altını güvenli liman olarak görebilir ve bu, altın için pozitif olabilir." dedi.
Jeopolitik nedenler: Bazı analistler bu yıl altının güvenli liman statüsünden etkilenmedi ancak bu, altın cazibesinin önemli bir parçası. Avatrade analisti Naeem Aslam, "Orta Doğu´daki siyasi gerginlik ve petroldeki düşüş bankalarda yeni bir temerrüt dalgası getirebilir ve şirketler ile ülkelerin bilançoları tehlikeye girebilir çünkü kimse bunun stres testini yapmadı. Sonuçlar bilinmiyor." diye konuştu.
Fiziksel talep: Altının iki numaralı tüketicisi olan Çin´in talebi altın fiyatları için önemli. JP Morgan analistlerine göre artan fiziksel alımlar fiyatları destekleyebilir.
Faiz oranları: Bazı piyasa analistlerine göre faizde artış senaryosu eskidi. Commerzbank emtia araştırmaları bakanı Eugen Weinberg, "Faiz artırımlarının altın için negatif olmadığı sonucuna vardık. Artırımlar, gerçekleşmeden önce fiyatlanıyor." dedi.