4 adımda Nobel Edebiyat Ödülü nasıl kazanılır?

Amerikalı müzisyen Bob Dylan’ın 2016 Nobel Edebiyat ödülünü kazanmasından sonra, Nobel Edebiyat Ödülü hakkında bilmek istediğiniz her şey…

0
10418

Hey, Mr Tambourine Man, Blowin in the Wind ve Knockin on Heaven’s Door ile kalbimizde her zaman yeri olacak Bob Dylan, edebiyat alanında dünyanın en önemli ödülü sayılan Nobel Edebiyat Ödülü’nün yeni sahibi oldu.

Her yıl Nobel Vakfı’nın kurucusu Alfred Nobel’in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık’ta verilen Nobel Edebiyat Ödülü ilk kez 1901 yılında Fransız Sully Prudhomme almıştır. Günümüzde 927 bin dolara denk gelen 10 milyon İsveç Kronu ve İsveç Akademisine ait bir diploma ile beraber bir de Nobel Vakfı’nın verdiği bir madalya olarak verilen Nobel Edebiyat Ödülü’nü 1958’de Boris Pasternak ve 1964’te ise Jean-Paul Sartre geri çevirerek tarihe geçmişlerdir.

Bugüne kadar on iki kadın edebiyatçının layık görüldüğü Nobel Edebiyat Ödülü’nü Amerikalı şarkı sözü yazarı Bob Dylan nasıl oldu da Nobel Edebiyat Ödülü ile birlikte 927 bin dolarlık ikramiyeyi kazandı?

Bu sorunun cevabını İngiliz romancı Tim Parks, “4 adımda Nobel Edebiyat Ödülü nasıl kazanılır?” makalesi ile veriyor.

Tim Parks’ın makalesinde belirttiğine göre Nobel Edebiyat Ödülü’nü almak sanıldığı kadar zor değil. Makalede Parks’ın belirttiğine göre, 1901 yılından beri verilen bu ödülü belirlemekle görevli İsveç Akademisi’nin 18 üyesi bulunuyor. Bu üyelerin görevi de, çeşitli ülkelerden edebiyatçıları arayarak “Bu yılki ödülü kime verelim?” diye sorup, sonrasında belirledikleri isimlerin arasında karar vermek.

Nobel ödülü kazanmak isteyen yazarlara da bunu gözeterek 4 tavsiye veriyor:

1- Kitabınızı yazın.

Herhangi bir kitap yazmadan, Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanmazsınız. Bu yüzden Öncelikle Birkaç kitap yazmanız gerekli. Kitaplarınızın konularının ne olduğu çok da önemli değil, ama mutlaka edebi bir değer taşımasına dikkat edin.

Yalnız, şiir yazacaksanız, mutlaka İsveçli olup olmadığınız kontrol edin. Çünkü Nobel Edebiyat Ödülü’nü, Bob Dylan hariç olmak üzere, dört şair kazandı, 2011’de İsveçli Tomas Tranströmer, 1931’de İsveçli Erik Axel Karlfeldt, 1951’de İsveçli Pär Lagerkvist, 1966’da İsveçli Leonie Nelly Sachs…

Sonbaharda okunması gereken kitapları öğrenmek için tıklayın!

2- Yerel yerine evrensel değerleri tartışmaya açın.

Kitaplarınızda değil, ama verdiğiniz röportajlarda yerel yerine evrensel değerleri sorgulayın. Özellikle mültecilik, kadın ve hayvan hakları, internetin tüm dünyayı etkisi altına alan bir virüs olup olmaması, kış mevsiminin insanları daha yaratıcı yapması ve bireysel silahlanma gibi İsveçlilerin tartışmayı çok sevdiği konuları seçmeniz Nobel Edebiyat Ödülü’ne sizi bir adım daha yaklaştıracaktır.

3- Ülkenizdeki politik tartışmaları, uluslararası boyuta taşıyın.

Ülkenizdeki politik tartışmaları, her ne kadar önemsiz bile olsa büyüterek, uluslararası boyuta taşıyın. Böylece hem adınız uluslararası medyada duyurmuş, hem de reklamınızı yapmış olursunuz.

4- Kitaplarınızı İsveçceye çevirtin ve orada basılmasını sağlayın

Her sene 100 kadar yazarın, aday adayı olduğu Nobel Edebiyat Ödülleri, yazarların bütün kitaplarına verildiği için üyelerin çok fazla kitap okumaları gerekiyor. Bu kitaplardan çok büyük bir kısmı yazarların kendi anadillerinde yazılmış ve anca İngilizceye çevrilebilmiştir. Çok azı İsveççeye çevrilen bu kitaplardan tabii ki avantajlı olacaktır…

Şimdiye kadar ödül alan yazarlara baktığımız zaman Tim Parks sanki çok da haksız gibi durmuyor?

Kaynakça: www.nybooks.com/daily/2011/10/06/why-nobel-prize-literature-silly/

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.