Bugün bu verilere dikkat!

0
2512

ABD'de cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam ve saatlik kazançlar verisinin beklentilerin oldukça üzerinde gelmesinin ardından doların diğer para birimleri ve emtialar karşısındaki yükselişi dün de devam etti. Dün dolar endeksi yaklaşık son 5,5 yılın en yüksek seviyesi olan 89,55'i görürken, özellikle günün ikinci yarısında paritelerde volatilitenin yükselmesi dikkati çekti.

Paritelerde artan volatiliteyle pay piyasalarında satış baskıları etkisini artırdı ve Dow Jones endeksi yüzde 0,59, S&P 500 endeksi yüzde 0,73, Nasdaq endeksi yüzde 0,84 değer kaybetti.

Analistler, bugün açıklanacak JOLT açık iş sayısı verisinin takip edileceğini belirterek, istihdam piyasası ile ilgili verilerin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olmaya devam edeceğini tahmin ediyor.

Avrupa tarafında, dün avro/dolar paritesi son iki yılın en düşük seviyesi olan 1,2247'ye kadar geriledikten sonra gelen tepki alımları ile tekrar 1,23 seviyesinin üzerine çıkarken, pay piyasalarında düşüşlerin yüzde 1'i aştığı görüldü. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,72, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,05 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1 değer kaybetti. Analistler, bugün Almanya dış ticaret dengesinin beklentilerin üzerinde fazla vermesinin etkileri ile İngiltere sanayi üretimi verisinin takip edileceğini belirtiyor.

Asya borsalarında bugün küresel piyasalar paralelinde negatif bir seyir izleniyor. Dolar/yen paritesi, dün yaklaşık 7,5 yılın en yüksek seviyesi olan 121,85'i gördükten sonra düşüşe geçerek şu dakikalarda 120'nin altında işlem görüyor. Japonya'da Nikkei 225 endeksi günü yüzde 0,68 düşüşle tamamlarken, Çin'de Şanghay endeksi kapanışa yakın yüzde 2,81 geriledi.

Yurt içinde dün açıklanan sanayi üretimi verisinin ardından gözler yarın açıklanacak GSYH verisi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 2015 yılı Para ve Kur Politikası sunumuna çevrilirken, döviz kurlarında artan volatilite faizlerin yükselmesine, BIST 100 endeksinin 85.000 puanın altına gerilemesine neden oldu. TCMB döviz kurlarında oynaklığın artmasının ardından dün en az 20 milyon dolar olan günlük döviz satım ihalelerini bugünden geçerli olmak üzere en az 40 milyon dolara çıkardı. Analistler, bugün ABD'de açıklanan verilerin takip edileceğini ifade ederek, pay piyasalarında döviz kurlarına duyarlı hareketin devam edebileceğini tahmin ediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

11.30 İngiltere, ekim ayı sanayi üretimi

17.00 ABD, JOLT ekim ayı açık iş sayısı

GÖRÜŞLERİNİZİ PAYLAŞIN, YORUM YAPIN:

Yorum Yapın:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.